A második tanév indul a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián

Sport, 2022.08.31

A szerdai ünnepélyes évnyitóval megkezdődött a második, teljes létszámmal induló tanév a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA), melynek már több mint 200 növendéke van.

A KIMBA csepeli csarnokában rendezett ünnepségen Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az intézményben példaértékű munka folyik, a célkitűzései pedig egybevágnak a kormányzat törekvéseivel. Mint hangsúlyozta "a tehetséggondozás, a sport népszerűsítése a sportért felelős államtitkárság számára kiemelt jelentőséggel bír".

A politikus a diákok számára a névadó Kozma István pályáját állította követendő példának. Felidézte, hogy a magyar birkózás egyetlen kétszeres olimpiai bajnoka csupán 16 évesen kezdett birkózni, majd miután első komolyabb sikereit aratta, romlott a hozzáállása, szorgalma és kitartása csökkent és a válogatottból is kikerült.

"Ez és egy edzésen történt sérülés akár pályafutása végét is jelenthette volna, de Kozma István nagybetűs bajnok volt és nem adta fel a harcot. Kiküzdötte magát az 1964-es tokiói nyári játékokra, ahonnan olimpiai bajnokként tért haza. A sportolói szív ugyanis nem ismer lehetetlent, akkor is előre visz, amikor már úgy gondoljuk, minden elveszett. Pályafutásotok során lesznek nehéz pillanatok, legyőzhetetlennek tűnő akadályok, de ti csak hallgassatok a szívetekre, az mindig megmutatja a helyes irányt" - hangsúlyozta Schmidt Ádám, aki szerint a KIMBA a világon bárhol megállná a helyét.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára szintén méltatta az akadémián folyó munkát, kiemelte, hogy a fiataloknak óriási lehetőség, hogy olyan nagy bajnokoktól tanulhatnak, mint például Lőrincz Tamás, a tokiói játékok aranyérmese. Szerinte a tehetségeknek minden lehetőségük megvan arra, hogy a maximumot hozzák ki magukból.

Lőrincz Tamás, a KIMBA szakmai igazgatója elmondta, hogy a második teljes évet kezdik, de az elsőben sem tétlenkedtek, és büszke arra, hogy a növendékek kiemelkedő sikereket értek el, ugyanis 58 válogatott versenyzőt adott az akadémia, akik összesen 26 érmet szereztek.

Németh Szilárd, a KIMBA alapítója, a magyar szövetség elnöke felidézte, hogy egy éve, az első teljes tanévre 81 gyermek költözött kollégiumba, mellettük a főváros környékéről még 47 versenyző vehetett részt a képzésben, míg az új évre 28 teljes programos és 47 alap programot végző ifjú birkózó csatlakozott a KIMBA-hoz, amely így 203 tehetséggel vág neki az évnek, amit óriási dolognak nevezett.

"Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas magyar orvos úgy fogalmazott, hogy +olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája+. Minket is ez motivált, amikor néhány évvel ezelőtt megálmodtunk, majd megvalósítottunk egy olyan képzési centrumot, amely egyedülálló a magyar birkózásban. Hisszük, hogy meghatározó jelentőségű az a közeg, amelyben a fiatal sportolók mindennapos felkészülésüket végzik. Fontos, hogy olyan támogató, motiváló hátteret teremtsünk birkózóink számára, amely nemcsak a fizikai, de a szellemi felkészülés lehetőségét is biztosítja, és esélyt teremt tehetségük minél teljesebb kibontakoztatására, hiszen a jövő bajnokai köztük vannak" - hangsúlyozta Németh Szilárd.

Az MBSZ első embere beszédében arra is kitért, hogy megpályázzák a jövő évi olimpiai kvalifikációs világbajnokság rendezését, melyet az államtitkárság támogat.

Az ünnepségen jutalmazták az akadémia azon birkózóit, akik az év világversenyein érmeket szereztek, majd az olimpiai világ- és Európa-bajnok Hegedüs Csabát, a KIMBA nagykövetét és kiemelt szakmai főtanácsadóját díjazták a müncheni olimpián - a kötöttfogásúak 82 kilogrammos kategóriájában szerzett - ötkarikás aranyérmének 50 évfordulója alkalmából.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!