A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség igazgatója lett a MOB korábbi főtitkára

Sport, 2023.05.16

Február közepe óta a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) nemzetközi rendezvényekért felelős igazgatójaként dolgozik Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) volt főtitkára.

"Teljesen újraszabták a nemzetközi szövetséget, a friss főtitkár tavaly ősszel kezdett, és új pozíciók jöttek létre, az enyém is ilyen. Más szövetségeknél már működik egy úgynevezett events team, rendezvények lebonyolítását segítő csapat, ennek lettem én a vezetője az ICF-nél" - mondta az MTI-nek Vékássy Bálint, hozzátéve, hogy az angol főtitkár, Richard Pettit kérte fel a feladatra.

Az ICF égisze alatt tíz szakág versenyrendszere működik, a 49 éves magyar szakember bevallotta, vannak köztük olyanok - mint például a szabadstílusú kajak -, amelyekkel még neki is jobban meg kell ismerkednie dacára annak, hogy több mint másfél évtizede dolgozik a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetségnek versenybíróként, tanácsadóként, fotósként és részt vett több olimpián, paralimpián, több mint 40 világbajnokságon és száz világkupán.

"Elsősorban nem azt szeretnénk megreformálni, ami a vízen történik, azzal nincs baj. Hanem azt, amitől egy rendezvény rendezvény lesz, kezdve a reklámozástól a körítésig" - fogalmazott Vékássy Bálint, hangsúlyozva, hogy idén 29 kiemelt eseményt, világbajnokságot és világkupát rendeznek.

A szakember elárulta: a bázisa továbbra is itthon van, a megállapodás alapján azonban időről időre a lausanne-i központba utazik, ezen kívül pedig járja az eseményeket.

"Egyelőre a párizsi olimpia utánig, 2024. december 31-ig egyeztünk meg. Addig nem sok idő van, de vannak rövid távú céljaim. Ezek közül nem mindegyik látványos, de például szeretném, ha bevezetnénk egy olyan rendszert, amelyben értékeljük az adott eseményt és ezzel párhuzamosan fejlesztjük a pályázási szisztémát is. Emellett szeretném, ha fejlődnénk a versenyek dizájnjának területén is" - mondta Vékássy Bálint, aki más projektekben is részt vesz a jövőre százéves ICF-nél.

Vékássy Bálint 1982 és 1996 között kajakozott, korosztályos, majd felnőtt válogatott volt, kétszeres ifjúsági világbajnok. A Testnevelési Egyetemen kajak-kenu szakedzőként, majd a Szent István Egyetem/Ybl Miklós Műszaki Főiskolán építészként diplomázott. Versenyszervezőként a 2005-ös szegedi ifjúsági kajak-kenu világbajnokság szervezőbizottsági titkára, a 2006-os felnőtt vb versenyigazgatója, a 2011-es vb idején a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szervezési és vagyongazdálkodási igazgatója volt. A 2013-as budapesti vívó-vb-n a szervezőbizottság elnökeként dolgozott, de csapatsportágban is letette már a névjegyét a szintén hazai rendezésű, 2014-es női kézilabda Európa-bajnokság és a 2016-os strandkézilabda-vb alkalmával. A MOB főtitkári posztját 2017 és 2022 között töltötte be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!