A NOB továbbra is aggódik a boksz olimpiai jövője miatt

Sport, 2022.05.12

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) újfent aggodalmának adott hangot az elnökválasztásra készülő Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) jelenlegi működésével kapcsolatban.

Ez már a sokadik alkalom, hogy a NOB kétségekről beszél, és változatlanul kérdőjelessé teszi a sportág olimpiai jövőjét. Ezúttal Pâquerette Girard Zappelli, az etikai bizottság vezetője és Kit McConnell sportigazgató jelezte az IBA irányításával, a megújulási tervekkel és a szervezet pénzügyi stabilitásával kapcsolatos aggályait - írta az ötkarikás ügyekben járatos portál, az insidethegames.biz, kiemelve, hogy a NOB képviselői levelüket nemcsak az IBA 2020 decembere óta hivatalban levő orosz elnökének, Umar Kremljovnak juttatták el, hanem a sportági világszervezet összes nemzeti bokszszövetségének.

Az időzítés nem véletlen: e hét végén a törökországi Isztambulban zajló női világbajnokság keretében tartják az IBA rendkívüli kongresszusát, amelyen Kremljovnak fajsúlyos kihívója lesz az európai bokszszövetség (EUBC) elnöki tisztére is pályázó holland Boris van der Vorst személyében.

A NOB változatlanul meglevő kifogásai között szerepel, hogy az IBA még mindig adós a 2024-es párizsi olimpia sportági kvalifikációs rendszerének részletes kidolgozásával, ahogyan a pontozóbírók kiválasztásának és irányításának megnyugtató programjával is.

Az ökölvívás ott van a párizsi olimpia műsorán, a 2028-as Los Angeles-i játékok előzetes programjában azonban nem kapott helyet. Az IBA kezéből kivéve a tavaly nyári, tokiói olimpia boksztornáját a NOB teljesen saját szervezésben bonyolította le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!