A visszavonult örmény világbajnok birkózó argentin színekben tért vissza

Sport, 2024.01.23

Arszen Dzsulfalakjan, korábban már visszavonult olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok örmény birkózó argentin színekben tért vissza a Nizzában rendezett Henri Deglane nemzetközi versenyen.

Az insidethegames.biz szakportál beszámolója szerint a 36 éves kötöttfogású klasszis, aki tavaly decemberben a magyar szövetség (MBSZ) által szervezett licenszes edzői képzésen tartott előadást és technikai bemutatót a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián, négy év kihagyás után tért vissza a szőnyegre a 77 kilogrammban, amelyben egészen a döntőig menetelt és végül második lett.

Dzsulfalakjan nemzetiségváltása azért is volt meglepő, mivel visszavonulása után több szakmai szerepet is vállalt, megválasztották a nemzetközi szövetség (UWW) sportolói bizottságának elnökének, valamint a vezető testület bürójának is a tagja, emellett nemzetközi kapcsolatok szakon szerzett mesterdiplomát a Jereváni Állami Egyetemen.

Az örmény sportoló 22 évesen már Európa-bajnokságot nyert, majd 2012-ben ezüstérmes volt a londoni olimpián, két évvel később pedig világbajnok lett. Összesen tíz érmet nyert örmény színekben világversenyen és három ötkarikás játékokon vett részt, majd a 2019-es Eb-bronzérme után megcélozta a negyediket is, ám az örmény szövetség úgy döntött, hogy riválisa, a minszki Európa Játékokon ezüstérmes Karapet Csaljan utazhatott Tokióba - ahol ötödik lett.

Dzsulfalakjan már a február 28. és március elseje között Acapulcóban sorra kerülő kontinentális kvalifikáción bebiztosíthatja helyét a nyári ötkarikás játékokra, amelyen két kvótát osztanak.

Az európai kvalifikációs viadalt április 5-7-én rendezik Bakuban. A magyar válogatott Losonczi Dávid (kötöttfogású 87 kg)és Muszukajev Iszmail (szabadfogású 65 kg) világbajnok révén eddig két indulási jogot szerzett párizsi játékokra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!