Áprilisban Asztanában rendezik a sakkvilágbajnoki döntőt

Sport, 2023.01.19

Az orosz Jan Nyepomnyascsij és a kínai Ting Li-zsen áprilisban ül asztalhoz a sakkvilágbajnoki címért áprilisban a kazahsztáni Asztanában.

A színhelyet és az időpontot csütörtökön jelentette be honlapján a sportág nemzetközi szövetsége (FIDE). A páros csata nyereményalapja 2 millió euró, a győztest az összeg hatvan százaléka, vagyis 1,2 millió euró illeti, a vesztes 800 ezer euróval vigasztalódhat.

A 14 játszmára kiírt vb-finálé április 7-én kezdődik és május 1-jén zárul, illetve ha döntetlenre végeznének, a világbajnoki címről rövidített partikban, úgynevezett tie-breakben döntenek a felek.

Eredendően nem orosz-kínai párosítás határozott volna a vb-címről, ám a 2013 óta világbajnok, a címét azóta négy ízben megvédő norvég Magnus Carlsen tavaly nyáron visszalépett a sakk-koronáért folytatott páros mérkőzéstől arra hivatkozva, hogy nem érez motivációt újfent Nyepomnyascsijjal játszani, akit az előző, 2021-es vb-döntőben legyőzött. Az orosz nagymester a múlt évben megnyerte a világbajnokjelöltek tornáját, így Carlsen visszakozása után a FIDE a viadalon másodikként végzett kínai sakkozót jelölte ki Nyepomnyascsij ellenfelének.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!