TV műsor

Asztalitenisz olimpiai selejtező - Szudi befejezte szereplését Guimaraesben

Sport, 2021.04.24

Szudi Ádám kvótaszerzés nélkül befejezte szereplését a portugáliai Guimaraesben zajló európai asztalitenisz egyéni olimpiai selejtezőn.

A 24 éves magyar játékos szombaton este, a kieséses szakasz második tornájának nyitófordulójában, a 16 közé jutásért azzal az ukrán Jevgenyij Priscsepával vívott nagy csatát, aki a kiemelési rangsorban őt éppen megelőzve a 15. A mérkőzés igazolta, hogy a két fél között nincs sok tudásbeli különbség, szinte minden szett szoros küzdelmet hozott. Így a döntő játszma is, amelyben Szudinak is volt egy meccslabdája - annak ellenére, hogy 5-6-os állásnál hosszan ápolni kellett, mert megsérült a válla -, de végül Priscsepáé lett a győzelem és a továbbjutás.

"Kihasználtuk az orvosi szünetet, de Ádám gyakorlatilag alkalmatlan volt a játékra. Ha összejön a továbbjutás, a következő fordulós mérkőzését, amelyet még ma este le kellett volna játszania, valószínűleg nem tudta volna vállalni a sérülése miatt" - mondta az MTI-nek Muskó Péter szövetségi kapitány.

A magyar bajnok így már biztosan nem szerez egyéni kvótát a tokiói játékokra, de Pergel Szandrával vegyes párosban szinte biztosan ott lehet majd a japán fővárosban.

Eredmény (az európai szövetség honlapja alapján):

kieséses szakasz, második torna, a 16 közé jutásért:
Jevgenyij Priscsepa (ukrán)-Szudi Ádám 4-3 (-12, 10, -7, 9, -9, 10, 11)A férfiak versenyében 36-an indultak Portugáliában, az első szakaszban az első négy kiemelten kívül mindenki asztalhoz állt. A nyolc négyfős csoportból a körmérkőzéseket követően az első kettő jutott tovább a második szakaszba. Ebben az első négy kiemelt és a 16 továbbjutó egy kieséses táblán szerepel, illetve szerepelt, s első körben ennek a két döntőse jutott tokiói indulási joghoz. Szudi korán kiesett az első tornán, de maradt még esélye, mert a második körben a maradék 18 játékos egy újabb kieséses minitornát vív, ezen hárman szerezhetnek kvótát, a két döntős és a harmadik helyért kiírt mérkőzés győztese. A magyar játékos azonban kiesett, így elszállt az esélye az indulási jog kiharcolására.

A nők guimaraesi versenye magyar szempontból érdektelen volt, a válogatott ugyanis már tavaly januárban kiharcolta a részvételt, és a háromfős (plusz egy tartalék) csapatból ketten egyesben is indulhatnak majd a japán fővárosban.

A férfiaknál Majoros Bencének sikerült egyéni kvótát szereznie, és ugyan hivatalos bejelentés még nincs, a Szudi, Pergel Szandra vegyes páros is biztos tokiói indulónak tekinthető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!