Atlétikai Eb - Gyulai Miklós: nem vallott szégyent a csapat

Sport, 2024.06.13

Nem volt kiemelkedő a teljesítménye, de nem vallott szégyent a római szabadtéri atlétikai Európa-bajnokságon a magyar csapat Gyulai Miklós, a magyar szövetség (MASZ) elnöke szerint.

A MASZ első embere a szerdán éjszaka zárult kontinensviadal után értékelte az MTI-nek a válogatottat, mely Halász Bence kalapácsvető révén egy ezüstéremmel zárt. A szombathelyi dobót külön méltatta Gyulai, kiemelve, hogy ismét rá nehezedett az éremszerzés terhe, és ő ezt ismét meg tudta oldani, ráadásul úgy, hogy az Eb-n hatalmasat, közel három métert javított addigi 2024-es legjobbján a 80,49 méteres dobással.

Az elnök úgy látta, hogy Halász mellett több más magyar atléta is bizonyított, a tavaly világbajnoki negyedik Krizsán Xénia pedig még őt is meglepte nyolcadik helyével, mivel az Eb előtti eredményei nem utaltak erre.

"Ahogy előzetesen tavaly sem gondoltam volna, hogy a vb-n negyedik lesz, úgy most is szkeptikus voltam vele kapcsolatban. Az edzője, Szabó Dezső viszont azt mondta, induljon el, mert az olimpia miatt is kell a verseny. És bebizonyította, hogy akármit gondolok is róla, ő ha kell, elindul, és láttuk, hogy zseniális" - méltatta az MTK klasszis többpróbázóját a sportvezető, majd hasonlóan jókat mondott a férfi 400 méteren hatodik, a váltóval országos csúcsot futott és döntőbe került Molnár Attiláról is. "Miatta is aggódtam, amikor 45 (másodperc) végi időket futott, aztán 45 felett, de végül ide jött és nagyszerűen teljesített, ráadásul négy napon belül négyszer tudott kiemelkedően futni."

Az elődöntőben 3:02.09 perces rekordot elérő, majd a fináléban 3:02.10-zel nyolcadik helyen végzett váltóval kapcsolatban Gyulai Miklós megjegyezte, hogy négy nagyon fiatal sprinter alkotta, akik között kiváló a kapcsolat és érvényesül a csapatban az egy mindenkiért, mindenki egyért elv.

"A fináléban is jól futottak, az persze más kérdés, hogy itt minden hibát elkövettek, amit csak egy 4x400-as váltóban el lehet követni, de ez nem azért volt, mert rosszul futottak, hanem azért, mert amíg az elődöntőben jó pozícióban értek a váltásokhoz, a döntőben nem" - jegyezte meg Gyulai Miklós.

A korábbi kiváló sprinter a 100 és 200 méteren is döntőre esélyes Takács Boglárka esetében azt emelte ki, hogy a klasszikus távon nagyon közel, mindössze három századra volt a finálétól, a 11.16 másodperc jó eredmény, mégis csalódásként élte meg, és ez rányomta a bélyegét a 200 méterére is. Gyulai mindehhez annyit fűzött még hozzá, hogy a BHSE futójának az edzője, Németh Roland mondta neki, hogy magára vállalja a felelősséget a jobb eredmény elmaradásában, mert kicsit túlversenyeztették a két és fél hete mindkét távon új országos csúcsot futott vágtázót.

Gyulai Miklós arra is felhívta a figyelmet, hogy mindkét 400 gátas, Mátó Sára és Bánóczy Árpád is nagyszerűen szerepelt, előbbi egyéni csúcsot futott az elődöntőben, utóbbi pedig karrierje során másodszor került 50 másodperc alá, és szintén elődöntőbe került, ahogy a 19 éves Sulyán Alexát is dicsérte elődöntőbe jutásáért 200 méteren.

A sportvezető külön kitért a csapat - korábbiaknál lényegesen nagyobb - méretére, hangsúlyozva, hogy valamennyien ranglistás helyüknek köszönhetően szerepelhettek az Eb-n.

"Ez a szám soknak tűnhetett, és sok is volt. Ilyen nagy csapat még sosem képviselte a magyar atlétikát Európa-bajnokságon, de azt hozzá kell tenni, hogy ez az 59 ember alanyi jogon volt itt, tehát ők kiharcolták az indulási jogot. Az egy másik kérdés, hogy ennek az útja-módja és a kvalifikáció milyen. De ezt nem mi állapítjuk meg" - jelentette ki az elnök, hozzáfűzve, hogy egyes sportolók szerepléséről a végső döntést az edzőikre bízták, és egyetlen kivétellel valamennyi tréner tanítványa indítása mellett volt.

"Azt mindenki látta, mi is láttuk, hogy azok az eredmények, amiket egyes atléták egy évvel ezelőtt, vagy egy fél évvel ezelőtt elértek, most nem jöttek" - jegyezte meg Gyulai Miklós. "A gerelyhajítás női-férfi szakága talán az, ami a leginkább kilógott ebből a történetből a tavalyi eredményekhez képest. És sajnos láttuk, hogy valóban valami nem úgy sikerült az elmúlt időszakban a felkészülésükben, ahogy azt vártuk. Persze menet közben is derültek ki olyan dolgok, amikről nekünk vagy nem voltak információnk, vagy csak részben tájékoztattak minket, de összességében azt gondolom, hogy ha valaki megharcol egy világversenyen indulásért, akkor nem szabad tőle ezt a lehetőséget elvenni. Viszont azért eltelt egy hét, és láttuk, hogy itt mi történt."

Gyulai Miklós végül arra a kérdésre, hogy összességében elégedett-e, annyit felelt, hogy ezen az Eb-n igazán csak az éremtáblázatot toronymagasan megnyerő olaszok lehetnek elégedettek.

"Mindent figyelembe véve a csapat nem vallott szégyent. Nem kiemelkedő, ezt szeretném hangsúlyozni, de voltak jó teljesítmények és van érem is" - fűzte hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!