Atlétikai vb - Duplantis szenzációs versenyben nyert, a világcsúcs nem jött össze

Sport, 2023.08.26

Armand Duplantis nagyszerű versenyben, 6,10 méterrel diadalmaskodott szombaton a budapesti atlétikai világbajnokságon, melyen háromszor sikertelenül kísérletezett saját világcsúcsának megdöntésével.

A svéd szupersztár esetében gyakorlatilag az volt a kérdés, megdönti-e saját világcsúcsát, hiszen győzelméhez nem férhetett kétség. Duplantis három éve sorra javítja meg a világrekordot, így tett a tavalyi, Eugene-ben rendezett vb-n is, amikor 6,21 méterrel diadalmaskodott. Idén erre már rátett egy centimétert, a franciaországi Clermont-Ferrandban fedett pályán túljutott a 6,22 méteren.

Duplantis meglepő módon már az 5,55 méteres kezdő magasságon bemutatkozott, magasan repült át a léc fölött, akárcsak az 5,85-ön - az 5,75-öt kihagyta. Az 5,90-re nem ugrott rá, majd az 5,95, a 6,00 és a 6,05 méter sem okozott neki problémát.

Ekkor már csak ketten voltak versenyben, a legutóbb vb-harmadik fülöp-szigeteki Ernest John Obiene a hat métert teljesítette, majd egy rontás után 6,05-ről 6,10-re emeltetett, de ott nem volt esélye.

Duplantis viszont biztosan vitte a 6,10-et is, aztán a 6,23-as világcsúcs magasságra tetette a lécet. Minden kísérleténél a teltházas stadionban a nézők felállva, hatalmas tapssal bíztatták. Elsőre rosszul lendített, gyakorlatilag lerúgta a lécet, másodikra viszont egészen biztató próbálkozást tett, a léc felett volt, de a magasság nem volt meg neki.

Harmadikra ismét minden néző felállt a székéről, már az ütemet biztosító taps is fülsiketítő volt a Nemzeti Atlétikai Központban. Duplantis pedig nekifutott, szépen elugrott és ismét a léc fölé került, ám egy kevés újra hiányzott, a léc pedig egy döccenés után a mélybe zuhant. A csúcs így elmaradt, de a publikum hálás volt a svéd sztárnak a produkciójáért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!