Atlétikai vb - Femke Bol igazolta a papírformát 400 gáton, férfi 400-on jamaicai arany született

Sport, 2023.08.24

A holland Femke Bol esélyeshez méltó nagyszerű versenyzéssel megnyerte a női 400 méter gátat csütörtökön este a budapesti atlétikai világbajnokságon, melyen férfi 400 méteren jamaicai, női kalapácsvetésben pedig kanadai diadal született.

Atlétikai vb - Női 400 méteres gátfutás A nap legegyértelműbbnek tűnő, mégis talán leginkább várt döntője volt a 400 gátasoké, különösen azok után, hogy Bol a nyitónapon jó helyzetből, utolsó emberként elveszítette a holland csapattal a 4x400 méteres vegyes váltó aranyérmét, sőt, miután néhány méterrel a cél előtt elesett, a botot is elejtette, így stafétája a dobogóra sem állhatott fel.

A 23 éves futó az utóbbi években egyértelműen a 400 gát második számú atlétája volt a világon a világcsúcstartó, olimpiai és világbajnoki címvédő amerikai Sydney McLaughlin-Levrone mögött, aki nem jött el Budapestre, igaz, nem is gáton, hanem síkon szeretett volna indulni, így egyértelműen már a vb előtt Bol számított esélyesnek. Ugyanakkor kérdéses volt, hogy a váltós "balesetet" mennyire emésztette meg. Az előfutamban és az elődöntőben úgy tűnt, sikeresen túltette magát rajta és ezt a fináléban is bizonyította. Nem kezdett nagy tempóban, gyakorlatilag 280 méteren át együtt futott legnagyobb riválisaival, majd tempót váltott és végül 51.70 másodperces idővel, a második amerikai Shamier Little-t (52.80 mp) több mint egy másodperccel megelőzve győzött.

A női 400 gáttól eltérően a férfi 400 méter fináléja nyíltnak tűnt, miután az olimpiai bajnok bahamai Steven Gardiner az elődöntőben megsérült. Az előző körben a jamaicai Antonio Watson volt a leggyorsabb 44.13 másodperccel, a második legjobb időt pedig a brit Matthew Hudson-Smith produkálta, aki 44.26 mp-re javította az Európa-rekordot, melyet 44.33-mal a keletnémet Thomas Schönlebe tartott 1987 óta.

A rajt után egyértelműen a brit kezdett a legbátrabban és 300-nál a célegyenesbe fordulva nagy fölénnyel vezetett, Watson azonban lépésről lépésre közelített hozzá, ahogy az amerikai Vernon Norwood és Quincy Hall is. Hudson-Smith-nek az utolsó méterekre teljesen elfogyott az ereje és a jamaicai elment mellette, de a két amerikai a célig nem tudta utolérni. Watson 44.22 mp-cel szerezte meg az aranyérmet, kilenc századdal megelőzve Hudson-Smith-t és 15-tel Hallt.

A női kalapácsvetés fináléja az első sorozatban eldőlt, melyben a kanadai Camryn Rogers 77,22 méterig dobta a szert, aminél a folytatásban senki sem tudott nagyobbat. Rogers tavaly ezüstéremmel zárta a eugene-i vb-t, melyen az amerikai Brooke Andersentől kapott ki, aki viszont ezúttal a döntőbe sem jutott be, ahogy a háromszoros olimpiai bajnok, világcsúcstartó lengyel Anita Wlodarczyk is elvérzett a selejtezőben.
(MTI)

Galériánk

Atlétikai vb - Női 400 méteres gátfutás Atlétikai vb - Női 400 méteres gátfutás Atlétikai vb - Női 400 méteres gátfutás Atlétikai vb - Női 400 méteres gátfutás Atlétikai vb - Női 400 méteres gátfutás Atlétikai vb - Női 400 méteres gátfutás Atlétikai vb - Női 400 méteres gátfutás Atlétikai vb - Női 400 méteres gátfutás Atlétikai vb - Női 400 méteres gátfutás Atlétikai vb - Női 400 méteres gátfutás Atlétikai vb - Női 400 méteres gátfutás Atlétikai vb - Női 400 méteres gátfutás Atlétikai vb - Női 400 méteres gátfutás Atlétikai vb - Női 400 méteres gátfutás Atlétikai vb - Női 400 méteres gátfutás Atlétikai vb - Női 400 méteres gátfutás Atlétikai vb - Női 400 méteres gátfutás Atlétikai vb - Női 400 méteres gátfutás Atlétikai vb - Női 400 méteres gátfutás Atlétikai vb - Női 400 méteres gátfutás Atlétikai vb - Női 400 méteres gátfutás Atlétikai vb - Női 400 méteres gátfutás
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!