Az edzés hatásai a szellemre és a lélekre

Sport, 2020.09.22

Az edzésnek nem csak a testre vannak hatásai, hanem általa fejlődhet a szellem és a lélek is.

Samansport Mindezt a keleti küzdősportok mesterei már régóta tudják, azonban modern világunkban nem olyan régóta terjedt el ez a nézet. Számtalan cikk és tudományos kutatás terjedt el azzal kapcsolatban, hogy milyen élettani hatásai vannak a testmozgásnak - mint a szív- és érrendszer fejlődése, az izomzat növekedése -, azonban azzal kevesen foglalkoznak, hogy milyen változások vehetők számba lelki téren.

Milyen hatásai lehetnek az edzésnek?
 
Az egyik legfontosabb és legszembetűnőbb tényező, hogy a sport, különösképpen az állóképességi edzés segít a szellemi frissesség fenntartásában, mivel fizikai aktivitás hatására az érrendszer megdolgoztatásával megnő a test teljes oxigénellátottsága, amely az agy működésére is hatással van. A javuló vérellátottságnak köszönhetően fejlődik a koncentrációképesség, valamint javul a tanulási képesség, és fejlődik a memória. Az életkor előrehaladtával a kognitív képességek hanyatlani kezdenek, azonban megfelelő intenzitású testmozgás segítségével mindez megállítható és sebessége csökkenthető.  

Soha nem késő elkezdeni a testmozgást, mivel nem kötelező gyermekkorban elkezdeni a fizikai aktivitást, ha valaki később kezd neki az edzésnek, akkor is ugyanezeket a pozitív hatásokat észlelheti. A sportnak köszönhetően nőhet a kreativitás szintje és segíthet a problémamegoldásban is, stresszes helyzetben ezért érdemes egyet kocogni annak érdekében, hogy “kitisztuljon a fejed”, és újra ötletes gondolatok járjanak át.

Az aerob tevékenységek mindemellett fokozhatják az endorfintermelést, azaz boldogságérzetet válthatnak ki, így a depressziós betegek kezelésében kiemelkedően nagy segítséget nyújthat egy egyesülethez való tartozás és a közösen való testmozgás egyaránt, akár heti 2-3 alkalommal végzett közepes intenzitású mozgás esetében is.  

Nem csak külső, hanem belső változásokat is tapasztalhatsz

Mozgás hatására nem csak a kinézetével lesz sokkal elégedettebb az ember, hanem pozitív irányba változik az önértékelése is. Sokkal energikusabbá és jobb hangulatúvá válhatunk egy pár kilométernyi futás után. Mindez az egész életfelfogásunkra is hatással lehet. Amennyiben szeretnél többet megtudni a mozgás jótékony hatásairól és a lelki változások mibenlétéről, akkor keresd fel a SamanSport.hu weboldalát, ahol számos hasznos tanáccsal lehetsz gazdagabb és megtudhatod, hogy mit eredményezhet a rendszeres sportolás az életedben.  

Mivel láthatóan nem csak a külsőd fog megváltozni és az erőnléted lesz magasabb szinten, hanem komoly változások lesznek tapasztalhatók lelki és szellemi értelemben egyaránt, azaz hatással lesz egész énedre, pozitív irányba mozdít el, segít feltápászkodni a kedvtelenségből és a negativitásból.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!