Az IBA hatalmas pénzdíjjal csábít a női bokszvilágbajnokságra

Sport, 2023.02.24

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) tetemes pénzdíjakkal, összességében 2,4 millió dollárral honorálja az idei női világbajnokság érmeseit.

Az IBA a csábító összegeket azután hozta nyilvánosságra, hogy tízre nőtt a 2023-as vb-ket bojkottáló országok száma, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) pedig egyértelművé tette, hogy az IBA-nak semmi köze nincs a 2024-es párizsi ötkarikás játékok boksztornájának szervezéséhez, s az ez évi női és férfi vb nem tartozik a kvalifikációs versenyek közé.

Mindezt figyelmen kívül hagyva - az insidethegames.biz beszámolója szerint - az IBA, amely olimpiai kvótaszerző versenyként hirdeti tornáját, bejelentette, hogy a március 15. és 26. között Újdelhiben sorra kerülő női vb-n mind a 12 kategória aranyérmesei 100 ezer dollárt, az ezüstérmesek 50 ezret, a bronzérmesek pedig 25 ezret kapnak. Az amatőr ökölvívást irányító világszervezet kilátásba helyezte azt is: finanszírozza a vb-t bojkottáló országok sportolóit, hogy lehetővé tegye számukra a részvételt. Ezt állítása szerint azért teszi, hogy a bokszolók ne váljanak "néhány nemzeti szövetség politikai játszmáinak" áldozataivá - írta a portál.

Az IBA adatai szerint összesen 77 ország regisztrált az indiai fővárosban sorra kerülő női vb-re.

A NOB és a bojkottot bejelentő országok azt követően kerültek minden korábbinál erőteljesebben szembe az orosz Umar Kremljov elnökölte IBA-val, hogy az feloldotta az orosz és fehérorosz ökölvívókra az ukrajnai háború miatt tavaly március elején kirótt tilalmakat. Az IBA - szembehelyezkedve a NOB ajánlásával - a közelmúltban már engedélyezte, hogy eseményein az orosz és fehérorosz ökölvívók saját zászlajuk alatt, címerüket, nemzeti himnuszukat használva versenyezhessenek.

Az indiai női vb után a férfiak világbajnokságát május 1-től 14-ig az üzbég fővárosban, Taskentben bonyolítják le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!