Az olasz Urso nyerte az IWF megismételt főtitkárválasztását

Sport, 2022.06.30

Az olasz Antonio Ursót választották a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) főtitkárának a csütörtökön megismételt szavazáson.

Az insidethegames.biz beszámolója szerint az online voksoláson, amelyben azok szerepelhettek, akik az IWF hétvégi tisztújító kongresszusának első, szombati napján is részt vettek, Urso egyetlen szavazattal kapott többet a másik jelöltnél, a perui José Quinonesnél. Előbbi 64-63-ra nyert. Három szavazat érvénytelennek bizonyult, a leadott voksok száma pedig 14-gyel volt kevesebb, mint a hétvégén.

A szombati választást azért kellett megismételni, mert a tiranai kongresszuson hibásan hirdettek végeredményt. Az albán fővárosban rendezett eseményen Quinonest a főtitkárválasztás első körének végén már győztesnek nyilvánították, miután 68 igen szavazatot kapott, szemben a másodikként végzett Ursóval, akit 60-an támogattak, míg a harmadik jelölt, az iráni Ali Moradi 16 voksot kapott. Csakhogy a szabályok szerint a végső sikerhez a peruinak 73 szavazatra lett volna szüksége, és mivel az abszolút többsége nem volt meg, újabb szavazási kört kellett volna tartani a két legjobb eredményt elért jelölt részvételével. Ez nem történt meg, a hibát utólag érzékelve jelentette be az IWF, hogy "az incidens miatt, amely emberi mulasztás eredménye volt", megismétlik a főtitkárválasztást.

Urso, aki hosszú időn át az európai szövetség elnöki tisztét töltötte be, kétszer - a 2013-as és 2017-es IWF-elnökválasztáson - is alulmaradt a 2020-ban, korrupciós vádak nyomán lemondott Aján Tamással szemben.

A mostani kongresszuson az eddigi főtitkárt, az iraki Mohamed Dzsaludot elnöknek, míg az IWF korábbi magyar főigazgatóját, Ádámfi Attilát az egyik alelnöknek választották meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!