Az Orlando Magic magyar munkatársa szerint Valerio Vincentnek lehet esélye az NBA-re

Sport, 2023.12.18

Az Orlando Magicnél dolgozó magyar szakember szerint az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságba (NBA) manapság azoknak van a legnagyobb esélyük bekerülni, akiknek a legkevesebb a gyenge pontjuk.

Bencs Dávid 2010 óta tevékenykedik a floridai NBA-klubnál, számos pozícióban dolgozott az egyesületnél, jelenleg a főigazgató munkáját segíti.

Az M1 aktuális csatornának adott interjúban elmondta, gyakorlatilag minden nap új dolgokkal kell foglalkoznia, de az egyik legfontosabb feladata a kosárlabda analitikai részleg vezetése. Hozzátette, ez elképesztően nagy terület, hiszen beletartozik minden "normális" NBA-statisztika mellett a játékosmegfigyelők beszámolója, vagy éppen a különböző fiziológia tesztek eredményeinek elemzése, tárolása.

Bencs Dávid elárulta, a Magicnél is "képben volt" a magyar kosaras Valerio-Bodon Vincent, aki a nyáron meg is ismerkedett a klubbal. A szakember szerint ha a játékos folyamatosan fejlődni tud majd a következő időszakban, lehet esélye bekerülni a világ legerősebb bajnokságába. Ehhez kapcsolódva elmondta, az elmúlt tíz évben nagyot változott az NBA.

"Egy évtizeddel ezelőtt még az volt a legfontosabb, hogy valamiben te legyél a legjobb. Ma már az a lényeg, hogy ne legyen igazi gyengeséged, hiszen az ellenfelek edzői, csapatai is rendkívül felkészültek, és ha valaki gyenge valamiben, mondjuk rosszul védekezik, nincs kinti dobása, vagy nem tud lepattanózni, azt bizony megtalálják és könyörtelenül kihasználják" - nyilatkozott a magyar szakember, aki szerint az NBA-be kerülésnél fontos szempont az is, hogy egy játékos - akit előző állomáshelyén jó eséllyel sztárként kezeltek -, miképpen tudja betölteni egy adott csapatnál a neki szánt, a legnagyobb valószínűséggel kiegészítő szerepköröket.

A Magic idei szezonjával kapcsolatban Bencs Dávid arról beszélt, a koronavírusos időszakot követően elindított fiatalítás nyomán jelenleg az NBA egyik legfiatalabb gárdája a floridai, amelyben négy kezdőjátékos 22 éves vagy fiatalabb. Ennek ellenére védekezésben jelenleg harmadik az együttes, és 16/7-es győzelmi mérlegével a negyedik a Keleti főcsoportban.

"Nem volt elvárás az idény előtt egy győzelmi szám vagy playoff-részvétel ettől a fiatal csapattól, így nem lenne fair ezen a szezon közben változtatni. Ha esetleg bejutnánk a rájátszásba, az egy remek lehetőség lenne a fiataloknak, de a fő cél, hogy a következő években elérjünk egy olyan szintet, hogy a bajnokságért tudjunk küzdeni" - fogalmazott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!