Az öttusázó Szép Balázs az Eb-t választotta

Sport, 2023.05.16

Számára sokat érő ötödik helyezést ért el Szép Balázs a múlt heti szófiai öttusa világkupán, amelyen a válogatás szempontjából külön harcot vívott a tavaly Európa-bajnok Bereczki Richárddal.

"Egészséges versenydrukk volt bennem a rajt előtt, különösebben nem nyomasztott, hogy Martinek János szövetségi kapitány párharcot hirdetett ki köztünk. Egyébként pedig azt tapasztaltam, hogy téthelyzetben jól teljesítek. Így volt ez az április végi budapesti világkupán is, amikor nagyon meg kellett küzdeni a továbbjutásért, hiszen csak hat magyar versenyző léphetett tovább" - mondta az MTI-nek Szép Balázs. Hozzátette, hogy a lovaglás kivételével a budapesti szereplésével is elégedett volt. Balszerencséjére akkor egy nehéz lovaglású lovat kapott, amivel előtte a női versenyen végig sem tudott menni a pályán olasz lovasa, és valószínűleg benne maradt a lóban a rossz érzés.

"Szófiában nem foglalkoztatott, hogy a verseny számunkra külön párharc Ricsivel, mert az ellenfél teljesítményét úgysem tudom befolyásolni, magamra kell koncentrálnom. A vívásom nem a legjobban sikerült, mínusz hármat csináltam a páston, de nem keseredtem el, bíztam a hagyományosan jó záró számomban. Bár a kombi lövészetének utolsó sorozatát elrontottam, vagyis maradt bennem néhány pont, de így is én voltam benne a legjobb" - mondta a tavaly világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes versenyző, majd magyarázatként hozzátette: bár a budapesti és a szófiai világkupa között két hét sem telt el, így nem volt ideje felkészülni a következő feladatra, de ez nem okozott gondot, mert megtette előtte.

"A kairói és a budapesti verseny előtt több időm volt, amikor mennyiségileg és minőségben is a futóedzéseket helyeztük a középpontba. Ennek köszönhetem, hogy most a viszonylag rövid idő is elég volt a regenerálódásra, és két héten belül hatszor le tudtam futni és úszni a távokat" - magyarázta.

Az UTE 23 éves versenyzője a hazaérkezés után két nap pihenőt kapott, majd megkezdi a felkészülést a már olimpiai kvótát adó világkupa-döntőre.

"Utána pedig az Európa-bajnokságon indulok. A szövetségi kapitány ígérete szerint párharcunk győztese döntheti el, hogy melyik világversenyen szeretne indulni. Én a kontinensbajnokságot választom, egyrészt, mert azon nem lesznek ott az erős kínai és koreai versenyzők, másrészt azért, mert Krakkóban nyolc ötkarikás kvótát osztanak ki, míg a világbajnokságon csak a három dobogós hely ér párizsi repülőjegyet" - mondta.

Az Eb-n - Martinek János szövetségi kapitány tájékoztatása szerint - Bőhm Csaba, Koleszár Mihály, Demeter Bence és Szép, illetve Gulyás Michelle, Guzi Blanka, Réti Kamilla és Barta Luca vesz majd részt.

A vk-döntőre Ankarában kerül sor május 31. és június 4. között, az Európa-bajnokságot az Európa Játékok keretében rendezik Krakkóban június 25-től és július 1-ig, a vb-nek pedig a délnyugat-angliai Bath ad otthont augusztus 21. és 28 között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!