Az ukrán ökölvívók saját zászló alatt versenyezhetnek

Sport, 2022.10.05

Az ukrán ökölvívók nemzeti szövetségük felfüggesztése ellenére saját zászlajuk alatt versenyezhetnek a nemzetközi szövetség (IBA) eseményein.

A bejelentést az orosz Umar Kremljov elnökölte IBA azt követően tette, hogy szeptember végén felfüggesztette az Ukrán Ökölvívó Szövetség tagságát a szervezetben, indoklása szerint a nemzeti szövetség munkájába történő kormányzati beavatkozás miatt. A hátteret ismertetve az insidethegames.biz szerdán azt írta, hogy az IBA nem ismeri el Kirillo Sevcsenkót az ukrán szövetség elnökének, helyette Volodimir Prodivuszt, az IBA alelnökét, Kremljov szövetségesét tekinti vezetőnek, aki a februári orosz invázió után elhagyta Ukrajnát.

A friss engedmény értelmében a jövőbeli versenyeken a bokszolók "IBA Ukrainian Team" néven versenyeznek, de az ország zászlaját kihelyezik, ukrán aranyérem esetén pedig az ukrán himnuszt is eljátsszák. Ezen túlmenően ukrán technikai tisztviselők bíráskodhatnak az IBA eseményein.

A portál elemzésében ugyanakkor rámutatott, hogy az IBA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közötti feszült viszonyt nem javítja, hogy a nemzetközi szövetség az orosz és fehérorosz bokszolók visszatérését és nemzeti lobogóik használatát is engedélyezni kívánja. Kremljov a múlt héten úgy fogalmazott: "Eljött az idő, hogy Oroszország és Fehéroroszország összes sportolója részt vehessen sportágaik hivatalos versenyein, országukat képviselve".

Az ukrajnai inváziót követő NOB-ajánlásnak megfelelően március óta semmilyen zászló alatt nem vehettek részt a két ország sportolói az IBA-versenyeken. Kremljov most azzal érvelt, hogy "mind a NOB-nak, mind a nemzetközi szövetségnek meg kell védenie minden sportolót, és nem szabad nemzeti hovatartozáson alapuló diszkriminációt alkalmazni". Hozzáfűzte: "Mindannyiunknak kötelessége távol tartani a sportot és a sportolókat a politikától."

A NOB február 28-án azt javasolta a nemzetközi sportszövetségeknek, hogy az ukrajnai háború miatt akadályozzák meg az oroszok versenyeken való részvételét. Számos sportági szövetség egyetértett az ajánlással, és Oroszország elveszítette azt a jogot is, hogy versenyeket rendezzen különböző sportágakban. Maga az IBA március 4-én tiltotta meg az orosz sportolóknak a szervezet égisze alatt zajló nemzetközi versenyeken való részvételt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!