TV műsor

Barcelonában focizhat ősszel az U12-es Danone Focikupa hazai győztese

Sport, 2019.06.19

Barcelonában képviselheti Magyarországot ősszel az az U12-es labdarúgócsapat, amely megnyeri a "Danone Focikupa a Gyermekekért" elnevezésű nemzetközi torna szerdai hazai országos döntőjét.

A Vasas Fáy utcai sporttelepén megtartott 12 csapatos finálé délelőtti megnyitóján Fülöp Attila, a tornát támogató Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta: a sport és a labdarúgás talán az egyik legerősebb kötőerő a közösségekhez.

"Nálunk a gyerekvédelemben és a szociális területen az a legfontosabb, hogy ha baj van, akkor valakit valahová tartozóvá tegyünk. A kutatások alapján ugyanis attól boldog valaki, ha úgy érzi, hogy egy közösséghez tartozik" - fogalmazott az államtitkár, aki kiemelte, hogy azok a gyermekek, akik fociznak, megtanulnak csapatban játszani, s akik már csapatban vannak, azok egy közösség tagjai. Fülöp Attila hozzátette: a sport és a labdarúgás azért is jó, mert az a csapat győz, amely az adott pillanatban kellően bátor és jobb tud lenni az ellenfelénél, függetlenül attól, hogy kisebb, vagy nagyobb országot képvisel.

Gyergyói-Szabó Anita, a nemzetközi kupát közel 20 éve szervező, idén 100 esztendős Danone külső kommunikációs menedzsere arra hívta fel a figyelmet, hogy a torna célja évek óta változatlan: egészséges életmódra és kiegyensúlyozott táplálkozásra oktatni a fiatalokat, s mindezt egy felejthetetlen sportélményen keresztül.

"Az egészséges életmód népszerűsítése azért kulcsfontosságú, mert Magyarországon továbbra is minden harmadik tíz év körüli gyereknél kritikusan alacsony a csontok növekedéséért felelős kalcium bevitele, negyedüknél pedig a zöldség- és gyümölcsfogyasztás is messze elmarad az ideális mennyiségtől" - mondta Gyergyói-Szabó Anita, aki kiemelte, hogy cége szeretné kivenni a részét a társadalmi szemléletformálásból, s örömmel tapasztalják, hogy a 10-12 éves korosztály egyre többet tud a megfelelő táplálkozásról.

A FIFA által is elismert, "Danone Focikupa a Gyermekekért" torna keretében 1999-ben még csak nyolc ország gyermekei rúgták a labdát, ma már azonban közel 30 ország mintegy 2,5 millió fiatalja teszi ezt, így a szervezők szerint az U12-es korosztályban ez a legnagyobb ilyen torna a világon.

Az MLSZ Grassroots Programja és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által is támogatott hazai torna 12 regionális elődöntőjében idén 96 csapat 1200 játékosa rúgta a labdát, közülük a 12 legjobb együttes került az országos fináléba. A barcelonai nemzetközi döntőben magyar részről a tavalyi nyertes Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia csapata és az idei győztes vehet részt. A magyar fiatalok Barcelonában találkozhatnak majd Carles Puyollal, a katalán klub egykori kiválóságával, a torna 2019-es nagykövetével is.

A Danone Focikupa állandó nemzetközi nagykövete immár tíz éve Zinedine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője, magyarországi fővédnöke Nyilasi Tibor, az MLSZ elnökségi tagja, hazai nagykövete pedig Vincze Ottó volt válogatott labdarúgó.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!