Birkózó Eb - Fritsch és Váncza is negyeddöntős a teltházas BOK Csarnokban

Sport, 2022.04.02

A kötöttfogásúak 72 kilogrammos kategóriájában szereplő Fritsch Róbert, illetve a 67 kilogrammos Váncza István is bejutott a negyeddöntőbe BOK Csarnokban zajló a budapesti birkózó Európa-bajnokságon, melynek szombati napján megtelt az aréna és több néző is kapun kívül rekedt.

A magyar nyolcaddöntők sorát az Európa-játékok ezüstérmes Torba Erik nyitotta, aki az egy súllyal lejjebb 2020-ban Eb-győztes bolgár Edmond Armen Nazarjannal küzdött meg a nyolcba kerülésért.

A találkozó sokáig kiegyenlített erők küzdelmét hozta, az álló harcban közel két percig eredménytelenül küzdöttek a felek, ám alig egy perccel a szünet előtt egy szőnyeg széli kavarodásban Torba meggondolatlanul ugrott rá riválisára, aki szépen elmozgott és mögé került (0-2), lentről pedig fordított emelésből eldobta a magyart (0-6).

A komoly hátrányban Torba a meccs végéig küzdött és ment előre, ám az első menet végén bemutatott kitoláson (1-6) kívül képtelen volt fogást találni a rendkívül passzív Nazarjanon. A meccset végül 8-1-re veszítette el, mivel a második menetben kétszer is jó ütemben lépett el előle a bolgár, aki így kiléptette a szőnyegről.

Torba után szinte azonnal Fritsch Róbert nyolcaddöntője következett a finn Mikko Petteri Peltokangas ellen, ami kicsit szorosabban alakult az előzetesen vártnál.

A tavalyi Eb-n bronzérmes magyar 72 kilós az első másfél percben a stabilitásra törekedett, a finn kissé kezdeményezőbb volt, így Fritsch-nek kellett lemenni (0-1). Parterből Peltokangas meg tudta őt pörgetni (0-3), viszont azt követően a BHSE sportolója rögtön visszatámadt, s állásból fejlefogással lecsavarta ellenfelét és 4-3-ra fordított. Előnye rögtön duplájára nőtt, miután a finnek visszanézették a szituációt, de helybenhagyták az eredeti döntést.

A meccs hátralévő részében Fritsch Róbert már csak arra figyelt, hogy biztosan védekezzen, de ne tűnjön nagyon passzívnak. Ezt tökéletesen csinálta, így bejutott a legjobb nyolc közé.

A 67 kilós Váncza a könnyed, bemelegítő győzelme után a moldovai Donior Islamov ellen is aktívan kezdett, végig irányította az összecsapást, így ellenfelét intették meg, de előtte egy összefejelés miatt ápolni kellett a magyar birkózót. A parterhelyzetből aztán kiemelte riválisát és nagy ívben eldobta, így 5-0-s előnnyel vonulhatott a pihenőre. Váncza aztán a második meccsét sem engedte végigmenni, mert állásból megkontrázta ellenfele akcióját, rogyasztásból eldobta, azaz 9-0-val második meccsét is technikai tussal nyerte.

A szombati folytatásban Lévai Tamás (82 kg) és Érsek Róbert is a nyolcaddöntőben kezd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!