Birkózó Eb - Halidov és Ligeti is negyeddöntős

Sport, 2023.04.18

A szabadfogásúak 61 kilogrammos kategóriájában szereplő Halidov Gamzatgadzsi és a 125 kilóban érdekelt Ligeti Dániel is győzelemmel kezdett és bejutott a negyeddöntőbe a zágrábi birkózó Európa-bajnokság keddi versenynapján, melyen Püspöki Patrik (86 kg) már csak a vigaszági folytatásban reménykedhet.

Magyar szempontból Halidov kezdte a napot a Zagreb Arenában, melyben a hozzá hasonlóan junior Eb-harmadik moldovai Igor Chichioival mérkőzött meg.

A találkozó első három percében gyakorlatilag semmi érdemleges nem történt, mindkét versenyző nagyon óvatosan birkózott, az összekapaszkodásból egyikőjük sem indított. A "passzivitási versenyben" Halidov volt a jobb, ezért őt kétszer is figyelmeztették, és mivel a másodikat követő fél percben sem lett aktívabb és nem csinált akciót, riválisa került 1-0-s előnybe.

A szünet előtt a moldovait is figyelmeztették, így várható volt, hogy ha nem változtat a második menet elején, akkor ő lesz majd veszélyben. Chichioi ezért szinte rögtön indított és elkapta riválisa bal lábát, ám nem tudta továbbvinni az akciót, Halidov szépen megkontrázta, mögé került, majd fejen átforgatva billentett (4-1). Ez gyakorlatilag el is döntötte a meccset, melyen Halidovot vállfájdalmak miatt rövid ideig ápolták.

A tavaly Budapesten bronzérmes Ligeti Dániel az osztrák Johannes Ludescherrel csapott össze a 16 között, aki akció nélkül hozta le a meccset, mégis sokáig ő állt jobban. Mindez annak volt "köszönhető", hogy a másfél percig eseménytelen meccsen az akciókényszerben birkózó Ligeti gyönyörű lábratámadás után nagy lendülettel kivitte őt a szőnyegről, ám videózás után kiderült, hogy a magyar klasszis utolsó lépése szőnyegen kívül volt, miközben Ludescher már a levegőben "repült" messze a zónán túl a zsűriasztal felé. Így 1-0 helyett, 0-1 lett, majd tíz másodperccel később a passzivitási ponttal 0-2.

A szünetre egy pontot ledolgozott Ligeti, majd egy szép kivitellel a második menet elején egyenlített, és később szerzett ponttal már jobban állt. Az utolsó két percben Ligeti nagyon stabilan védekezett, a végén pedig egy mögé kerüléssel (4-2) zárta le a meccset.

A nap harmadik magyarja, Püspöki Patrik (86 kg) szerencsétlen sorsolást kapott, már a 16-ba jutásért birkóznia kellett, ráadásul az új görög szerzemény, az orosz színekben Eb- és Európa Játékok-győztes, Dauren Kurugliev ellen, aki két perc alatt érvényesítette a papírformát. A nyitómenet felénél, amikor már Püspökinek kellett volna akcióznia, egy gyors mozdulattal levitte ellenfelét, orsóba fogta, és egészen addig pörgette, amíg elérte a technikai tushoz szükséges különbséget (0-11).

A délelőtti programban még Kuramagomedov Murad (74 kg) lesz érdekelt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!