Birkózó Eb - Közel 600 induló, az ukrán kötöttfogású csapat is érkezik

Sport, 2022.03.27

Közel 600 indulója lesz a budapesti grappling és birkózó Európa-bajnokságnak, amelyen a háború sújtotta Ukrajnából a női csapat mellett minden bizonnyal a férfi kötöttfogású válogatott is részt vehet.

A kontinensviadal vasárnapi nyitó sajtótájékoztatóján Bacsa Péter, a magyar szövetség ügyvezető alelnöke, egyben a szervezőbizottság vezetője elmondta, hogy féléves előkészítő munka után szombaton a grapplingesek küzdelmeivel kezdetét vette a "show" a BOK Csarnokban, ahol az orosz és a fehérorosz versenyzők nem léphetnek szőnyegre, de az ukrán szövetség vezetője arról tájékoztatta őt, hogy az illetékes miniszter engedélyezte a kötöttfogásúak utazását.

"Jelenleg folyik a szervezés annak érdekében, hogy a határon gond nélkül át tudjanak lépni, mi pedig természetesen minden segítséget megadunk ahhoz, hogy itt lehessenek" - mondta Bacsa Péter, hozzátéve, hogy Ukrajna női válogatottja 20 fővel már hetek óta Dunavarsányban készül.

A nemzetközi szövetség vezető testülete, a büro magyar tagja arról is beszélt, hogy a nevezések már lezárultak, így véglegesnek tekinthető, hogy 595 sportoló szerepel majd a viadalon, és összesen 1200 akkreditált személy lesz jelen a magyar fővárosban, ahol legutóbb 2001-ben rendeztek Európa-bajnokságot, de akkor "csak" szabadfogású versenyre került sor.

"Akkor Bánkúti Zsolt révén tudtunk hazai pályán magyar aranyéremnek örülni, s nagyon bízunk benne, hogy 21 év után lesz újra hazai kontinensbajnok" - jegyezte meg az alelnök, aki megköszönte a szervezésben és a viadal lebonyolításában együttműködő Nemzeti Sportügynökség munkáját, valamint a magyar kormány támogatását az Európa-bajnoksághoz.

A viadalra a belépés ingyenes, és Bacsa szavai szerint a magyar szövetség a 2018-as világbajnoksághoz hasonlóan ezúttal is mindent megtesz azért, hogy az ország minden klubjából el tudjanak jutni az eseményre, ezért buszokat küldenek az egyesületekhez, és 2500 gyereknek, családtagjaiknak biztosítják azt, hogy kilátogassanak a versenyekre.

A sajtóeseményen a nemzetközi szövetség európai szekciójának (UWW Europe) vezetője, Karl-Martin Dittmann kitért arra, hogy nehéz körülmények között kerül sor a viadalra, mivel a koronavírus-járvány még nem ért véget és február 24-én kitört az ukrajnai háború, a szövetségnek így az a feladata, hogy versenyzőinek lehetőséget teremtsen a nyugodt és békés küzdelemre. Ahogy fogalmazott, számtalanszor járt már Budapesten és mindig várja, hogy újra visszatérhessen, a magyar fél pedig korábban már bizonyította, hogy kiváló rendező, így "sosem kell aggódni" az itteni viadalok színvonaláért.

A vasárnap záruló grappling-versenyek után a birkózók hétfőn veszik birtokukba a BOK Csarnokot. Az első napon öt szabadfogású súlycsoport érintettjei kezdik meg versenyeiket, a magyar színeket Muszukajev Iszmail (65 kg), Antal Dániel (70 kg)), Vida Csaba (79 kg) és Vlagyiszlav Bajcajev (97 kg) képviseli hétfőn. A versenyek 11.30-kor kezdődnek, az elődöntőket a 17 órakor kezdődő megnyitó után 18 órától rendezik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!