Birkózó Eb - Lévai Zoltán legyőzte Nemes Viktort, Vitek kikapott Kayaalptól

Sport, 2022.04.01

A kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájában szereplő Lévai Zoltán szikrázóan kemény mérkőzésen legyőzte a 2017-es világbajnok szerbiai Nemes Viktort és bejutott a negyeddöntőbe pénteken a budapesti birkózó Európa-bajnokságon.

Az Eb-ezüstérmes idősebb Lévai fivér tavaly májusi szívizomgyulladása után hosszú hónapokig nem sportolhatott, s azóta most lépett először szőnyegre világversenyen, mely előtt egy kis bizonytalanság volt benne azzal kapcsolatban, hogy miként fog menni neki a birkózás.

A nehézségek után a szerencse nem vette kegyeibe a BHSE birkózóját, ugyanis rögtön első meccsére a kategória egyik legjobbjával kellett összecsapnia.

Rögtön az indulás után egymásnak ugrottak a felek és másodpercekig verekedtek, aminek az vetett véget, amikor Nemes feje a kakaskodásban eltalálta riválisa arcát. Ezek után megszelídült mindkét birkózó, s gyakorlatilag egy percig hozzá sem ért a másikhoz. A "passzivitási versenyt" Lévai nyerte, őt intették (0-1), így neki kellett lemennie parterbe, ahol kiválóan védekezve hatástalanította a vajdasági sportoló indításait.

A szünetig az állás nem változott, majd azt követően közel egy perc kemény csata után Nemesnek kellett a szőnyegre hasalnia (1-1). Már az intés is Lévai vezetését jelentette, ő viszont nem elégedett meg ennyivel és egy gyönyörű pörgetéssel 3-1-re elhúzott. Több mint másfél perc volt még hátra, Nemes pedig ment előre, de Lévai a legnehezebb szituációkból is kimenekült, stabil maradt és második leküldésében is "tapadt a szőnyeghez", így nagy diadalt aratva jutott a nyolc közé.

A friss U23-as Európa-bajnok Vitek Dáriusz öt perccel Lévai meccse után már a negyeddöntőben volt érdekelt, mely előtt nem sok reménye lehetett, ugyanis a kategória legendás alakjával, a négyszeres világ- és tízszeres Európa-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes török Riza Kayaalppal kellett megküzdenie.

A nehézsúlyú meccset Kayaalp esélyeshez méltón kezdte, állóharcban fejlefogásból eldobta riválisát (0-4), aki a folytatásban már lényegesen jobban helyt állt, sőt, a menet hajrájában szépen lelépett ellenfele válldobási kísérletéről és visszafogott, de nem tudta lecsavarni, és a mögékerülés sem sikerült.

A pihenőt követően a török már nem erőltette az akciókat, egyetlen levitelt mutatott be és végül 6-0-s sikerrel jutott az elődöntőbe. Vitek Dáriusz kiválóan harcolta végig a meccset, de nem volt esélye a sikerre, viszont a vigaszági folytatásban reménykedhet, amihez Kayaalp fináléba kerülésére van szüksége.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!