Birkózó Eb - Lőrincz Tamásék is szőnyegen, Muszukajev nem indul - ELŐZETES

Sport, 2021.04.16

A tokiói kvótások közül Sastin Marianna és a Lőrincz-testvérek indulnak, Muszukajev Iszmail viszont nem tud részt venni a birkózók hétfőn kezdődő varsói Európa-bajnokságán, melyen ezúttal is a kötöttfogásúaktól lehet a legjobb szereplést várni a magyar csapatból.

Az idei Eb némileg eltér a megszokottaktól, mivel az olimpia közelsége miatt a mezőny vegyesnek ígérkezik. A tokiói játékokra már kijutott sportolók többsége ott lesz a viadalon, mert az olimpiáig ez az utolsó igazán nagy nemzetközi megméretés, ugyanakkor az olimpiai indulásra még pályázó, a májusi szófiai világkvalifikációra készülő versenyzők szinte mind kihagyják az Eb-t.

A magyar válogatott ezúttal 16 fővel szerepel a kontinensviadalon, melyen a kötöttfogásúaktól lehet a legjobb eredményeket várni, különösen úgy, hogy a világbajnoki címvédő Lőrincz Tamás (77 kg) és a legutóbbi vb-n ezüstérmes öccse, Viktor (87 kg) is szőnyegre lép a lengyel fővárosban.

"Viktor feljövőben van azután, hogy tavaly szeptemberi térdműtétjét követően két hónapig nem edzhetett, majd novemberben koronavírus-fertőzést kapott, így tulajdonképpen január óta tud rendesen dolgozni. Neki azért kell még idő, meglátjuk, milyen formában lesz. Tamás jobb állapotban van, nála nem volt ilyen hosszú kihagyás" - mondta a Lőrincz-testvérekről az MTI-nek Sike András szövetségi kapitány, aki azt is hozzátette, hogy a 82 kilogrammban érdekelt Szabó Lászlónak hétfőn kifordult a bokája, így kérdésessé vált a szereplése. A végső szót jövő hét elején mondják ki az orvosok, és ha az UTE birkózója nem utazhat, Lévai Tamás veszi át a helyét a csapatban.

A szakvezető külön beszélt Kiss Balázsról, aki Varsóban zárja le sikerekben bővelkedő pályafutását.

"Nyilván a legszebben egy éremmel búcsúzhatna Balázs, és szerintem, ha minden körülmény megfelelően alakul, akkor ez össze is jöhet neki. Persze, ha nem sikerül dobogóra állnia, akkor sem történik semmi, nyert ő már bőven, a karrierje így is nagyon szép" - méltatta a szakember a BVSC 97 kilósát, aki 2009-ben világbajnok lett, emellett kétszer volt világbajnoki és háromszor Európa-bajnoki bronzérmes, a riói olimpián pedig a kilencedik helyen zárt.

A női csapat és a szabadfogású egyformán négyfős lesz. Utóbbinál eredetileg öt birkózóval számolt Dvorák László szövetségi kapitány, de Moszkvából a szakág eddigi egyedüli kvótása, a vb-harmadik Muszukajev Iszmail (65 kg) nem tudott elutazni Lengyelországba, mert elkapta a koronavírust.

"Ráadásul rosszul is érzi magát, nincs jól" - mondta Muszukajevről Dvorák László, aki a hét eleje óta Miliczben edzőtáborozik a válogatottal, több mint tíz nemzeti csapat tagjainak társaságában.

A tréner Muszukajev kiesése után nem vár igazán kiugró eredményt az együttestől, melyben Ligeti Dániel (125 kg) is szőnyegre lép, annak ellenére, hogy Szófiában is szerepelni fog majd.

A nőknél Sastin Marianna (62 kg) egyértelműen az olimpiai felkészülés részeként tekint erre a viadalra. Mellette Dénes Mercédesz (55 kg), Galambos Ramóna (57 kg) és Németh Zsanett (76 kg) lép szőnyegre. Utóbbi a múlt héten remek birkózással nyert Bulgáriában nemzetközi versenyt, az Eb után pedig Szófiában próbálkozik majd meg azzal, hogy a riói után a tokiói olimpiára is kijusson.

Az Eb-n a szabadfogásúak hétfőn, a nők szerdán, a kötöttfogásúak pénteken kezdik meg a szereplésüket.



A magyar csapat:

nők:
Dénes Mercédesz (55 kg), Galambos Ramóna (57 kg), Sastin Marianna (62 kg), Németh Zsanett (76 kg)

férfiak:

kötöttfogás:
Andrási József (60 kg), Torba Erik (63 kg), Krasznai Máté (67 kg), Fritsch Róbert (72 kg), Lőrincz Tamás (77 kg), Szabó László (82 kg), Lőrincz Viktor (87 kg), Kiss Balázs (97 kg)

szabadfogás:
Vilhelm Richárd (61 kg), Antal Dániel (70 kg), Vida Csaba (74 kg), Ligeti Dániel (125 kg)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!