Birkózó Eb-válogató - Ligeti és Veréb győzelme szabadfogásban

Sport, 2022.02.12

A szabadfogásban az Európa-bajnoki ezüstérmes Ligeti Dániel (125 kilogramm), valamint a világbajnoki és Eb harmadik Veréb István (92 kg) is megnyerte súlycsoportjában a birkózók válogatóversenyét a pesterzsébeti Kruj Iván Sportcsarnokban, szombaton.

A magyar szövetség szombati sajtóközleménye szerint a fogásnem legfrissebb honosítottja, a 2018-as Európa-bajnok Vlagyiszlav Bajcajev nagyszerűen mutatkozott be a 97 kilósok hazai mezőnyében.

Kötöttfogásban a Lévai testvérek magabiztosan diadalmaskodtak, a szívizom-gyulladás után visszatérő, Eb-2., U23-as Eb-győztes Lévai Zoltán a 77, a vb-5. U23-as vb-nyertes Lévai Tamás a 82 kilósak között.

A 87 kg-ban az Eb-3., U23-as vb- és Eb-aranyérmes Szilvássy Erik rangadót vívott a vb-5., junior vb- és Eb-első Takács Istvánnal, akit szoros küzdelemben 2-1-re felülmúlt, s előnyt szerzett az Európa-bajnoki szereplésért zajló csatában. Az U23-as vb-2. Losonczi Dávid mellizom-sérülése miatt duó lett a trióból.

Módos Péter szövetségi kapitány elmondta: a folytatásra jövő héten Bulgáriában, a Dan Kolov és Nikola Petrov emlékversenyen kerül sor, hiszen a mostani megméretés csak az első állomása volt a válogató sorozatnak.

A többi kategóriában egyértelműnek látszik a helyzet, 72 kilóban pedig az Eb-3. Fritsch Róbert betegsége miatt elmaradt a párharc a junior vb-3. és Eb-2. Tösmagi Attilával. A vb-2., olimpiai 5. Szőke Alex vállműtétjét követően lábadozik, ő sem indult.

A válogatónak nemzetközi jelleget adott néhány német birkózó szereplése, a pontversenyt nagy előnnyel nyerte a Budapesti Honvéd.

A sportág magyar klasszisai közül a tokiói olimpiai bajnok Lőrincz Tamás sportvezetőként vett részt az eseményen - pár hete lett a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia szakmai igazgatója -, míg fivére, az ötkarikás ezüstérmes Lőrincz Viktor edzőként volt jelen az ESMTK otthonában.

Az Európa-bajnokságot március 28. és április 3. között rendezik a budapesti BOK-csarnokban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!