Birkózó Eb - Váncza és Szilvássy is bronzéremért mérkőzhet

Sport, 2024.02.14

Mindhárom kedden vigaszágra került magyar kötöttfogású megnyerte első mérkőzését szerdán, ami Váncza István (72 kg) és Szilvássy Erik (82 kg) számára azt jelenti, hogy bronzéremért léphet szőnyegre a bukaresti birkózó Európa-bajnokság harmadik napjának esti programjában, Lévai Tamásnak (97 kg) viszont ehhez még egy sikerre szüksége van.

A kontinenstorna keddi napja kifejezetten rosszul alakult magyar szempontból, öt mérkőzésen csupán egyetlen győzelem született, ugyanakkor Váncza, Szilvássy és Lévai egyaránt az Eb-re kirobbanó formában érkezett riválistól kapott ki, akik a folytatásban is sorra nyerték összecsapásaikat és bejutottak a döntőbe.

Az olimpia műsorán nem szereplő 72 kg-ban az eggyel lejjebb, 67 kilóban 2022-ben Eb-ezüstérmes Vánczára szerda délelőtt a vb-második moldovai Daniel Cataraga várt, aki nagyon kevés ellenállást tudott kifejteni. Az FTC birkózója már az első percben kiléptette riválisát (1-0), akit később passzivitás miatt leküldtek (2-0), s ugyan Váncza nem használta ki a parterhelyzetet, azt követően állásból szinte azonnal levitte ellenfelét (4-0), majd kiemelte és eldobta (8-0), így alig két perc alatt technikai tussal lezárta a meccset.

A szintén nem olimpiai súlynak számító 82 kg-ban érdekelt Szilvássy hasonlóan gyors, forgatókönyvében azonban kissé eltérő mérkőzést vívott az örmény Karen Hacsaturjannal. Az U23-as világbajnok magyar az első 80 másodpercben nem volt meggyőző, így neki kellett lehasalnia a szőnyegre (0-1), ott viszont riválisa nem tudott vele mit kezdeni. Miután felállították a feleket, a magyar másik fokozatba kapcsolt, néhány másodperc után karberántásból mögékerült (2-1), majd addig pörgette ellenfelét, amíg 10-1-es technikai tussal véget nem ért a találkozó.

Lévai Tamás szintén rendkívül könnyed sikert aratott a vigaszág első körében. A BHSE világ- és Európa-bajnoki bronzérmese az első menetben nagyon jól birkózott és állásból leküldette a cseh Artur Omarovot (1-0), majd meg is pörgette (3-0), ráadásul riválisa szabálytalan védekezéséért újabb két ponttal gazdagodott (5-0). A második három perc elején Lévai már energiatakarékosan birkózott, így passzivitás miatt (5-1) parterhelyzetbe küldték, majd miután azt kivédekezte, állásból levitel után egy pörgetést is bemutatott (9-1), így ő is technikai tussal nyert. Lévainak ugyanakkor a bronzmeccshez még egy összecsapást meg kell nyernie délelőtt.

A 17 órakor kezdődő döntős programban Váncza az orosz Narek Oganyannal, Szilvássy pedig az ukrán Jaroszlav Filcskovval küzd meg a bronzéremért.

Szerdán a női birkózók is megkezdik szereplésüket Bukarestben, a magyar csapatból Szenttamási Róza (55 kg), Dollák Tamara (59 kg), Szabados Noémi (68 kg) és Nagy Bernadett (76 kg) lép szőnyegre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!