Birkózó Eb - Váncza István és Fritsch Róbert is döntős

Sport, 2022.04.02

Mindkét magyar, a kötöttfogásúak 67 kilogrammos kategóriájában szereplő Váncza István és a 72 kilogrammban érdekelt Fritsch Róbert is megnyerte elődöntőjét, így bejutott a vasárnapi fináléba a BOK Csarnokban zajló budapesti birkózó Európa-bajnokságon.

A délelőtti programban mindketten kiváló birkózással meneteltek előre, Váncza három, Fritsch pedig két meccset nyert.

Kora este elsőként Váncza lépett szőnyegre az örmény Szlavik Galsztjan ellen. A magyar birkózó korábbi meccseivel ellentétben az elődöntő másfél percig nem hozott akciót, állásból meddő küzdelem folyt a szőnyegen, amit az örmény intése (1-0) szakított meg. Lentről az FTC tehetsége emeléssel próbálkozott, ám kicsit talán elkapkodta indításait, ezért nem sikerült akciót végigvinnie.

A szünetre így minimális előnye volt Vánczának, aki a második menetet annak tudatában kezdte el, hogy félnie kellett a visszaintéstől. Ennek megfelelően nekiugrott Galsztjannak és szinte azonnal kitolta a szőnyegről. A folytatásban az örmény versenyző "sebességet váltott", de Váncza jól állt a lábán, amikor pedig nem, akkor szenzációsan mentett és egy lehetetlennek tűnő szituációból ő tolta ki ellenfelét (3-0).

A hárompontos előny az addig látottak fényében nagyon komolynak tetszett, ugyanakkor a vb- és Eb-bronzérmes Galsztjan egy szép karberántás után mögé ment (3-2), majd emelte, de Váncza ki tudta védeni a dobást. Az örmény birkózó lábhasználatot reklamált, de a bírák a videózás során sem találták annak nyomát, így Váncza 4-2-ről kezdhette az utolsó percet, melyben a telházas csarnok nézőinek fölsüketítő buzdítása mellett minden indítást védett és bejutott a vasárnapi fináléba.

"Piszok nehéz meccs volt. Nagyon kellemetlen ellenfél az örmény, két fejjel magasabb nálam, egyszerűen nem tudtam, milyen akciót csinálhatnék rajta. Végül a kitolások bejöttek. Boldog vagyok, de ez még nem a vége, addig nem lehet felhőtlen az örömöm, amíg nem nyerem meg az aranyérmet. Az egész csapat nevében köszönöm, hogy telt ház előtt küzdhettünk, felejthetetlen élményt okoztak a kilátogatók, arról nem is beszélve, mennyi plusz erőt adtak" - értékelt a Ferencváros 22 éves tehetsége, aki felnőtt világversenyen először nyer érmet.

A 67 kilósok után közvetlenül a 72 kilósok mérkőzései jöttek, köztük a tavalyi Eb-harmadik Fritsch Róbert meccse a horvát Pavel Puklavec ellen.

A összecsapás a kötöttfogásban nem szokatlan forgatókönyv szerint zajlott: másfél perc meddő küzdelem, majd intés, lentről eredménytelen akció, a második menetben pedig ugyanez csak fordított intéssel.

Az egyszerű forgatókönyv ugyanakkor hatalmas küzdelemmel párosult, a szőnyeg közepén keményen izzasztották egymást a felek. Az első menetben a BHSE sportolójának kellett parterhelyzetbe mennie (0-1), viszont kiválóan védekezett. A második menet elejét Fritsch meghajtotta, s leküldette riválisát (1-1), lentről viszont nem fogta jól össze, így Puklavec jó érzékkel mozdult bele az pörgetési kísérletekbe. Az eredménytelen lenti helyzet ellenére a magyar volt már kedvező helyzetben, az utolsó két percben pedig szemre kifejezetten magabiztosan őrizte meg minimális előnyét.

"Meg kellett dolgozni ezért a döntőért, nem gondoltam, hogy ennyire kiélezett csata lesz. Ez a horvát fiú fiatal és feltörekvő tehetség, éreztem, hogy nem tudok akciópontot csinálni ellene. A közönség átlendített a nehézségeken, fantasztikus volt. Meg kell emésztenem, hogy döntőbe jutottam, Európa-bajnoki címért jöttem, és ezt el is érem" - jelentette ki a

A vasárnap döntős programban így legalább két magyar szőnyegre lép, ám akár több is lehet majd, mivel Torba Erik (60 kg), Lévai Tamás (82) és Érsek Róbert (97) egyaránt a vigaszágra került.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!