Birkózó Ranking Series - Egy arany-, két ezüst- és két bronzérem Zágrábból

Sport, 2024.01.14

Egy arany-, három ezüst- és két bronzérmet nyert a magyar birkózó-válogatott a vasárnap zárult nemzetközi rangsorversenyen Zágrábban.

A nemzetközi szövetség (UWW) honlapja szerint az Európa-bajnoki bronzérmes Szilvássy Erik két svéd és egy georgiai birkózót vert a 82 kg döntőjébe vezető úton, majd a fináléban 5-0-ra győzte le a török U23-as vb-ezüstérmes Alperen Berbert, ezzel megszerezte a magyar küldöttség egyetlen aranyérmét.

A kötöttfogásúaknál több magyar versenyző is érdekelt volt az éremcsatákban: a 77 kilósok között a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán, aki első mérkőzésén honfitársát, az egy kategóriával lejjebb (72 kg) Eb-győztes, vb-második Fritsch Róbertet múlta felül szoros csatában 1-1-re. A folytatásban pedig világklasszisokat - fehérorosz, japán és török ellenfeleket - maga mögé utasítva jutott fináléba, ott azonban az azeri Európa-bajnok és vb-második Sanan Suleymanov ötpontos vezetésénél bokasérülés miatt feladta a küzdelmet.

A Lévai fivérek legfiatalabbja, Levente a 72 kilósok között brazil és két horvát riválisát felülmúlva, szintén döntőbe verekedte magát, amelyben már nem bírt az azeri Európa-bajnokkal, Ulvi Ganizadéval és 7-0-ra kikapott, így testvéréhez hasonlóan ezüstérmes lett.

A nehézsúlyúaknál Darabos László és Vitek Dárius is két-két győzelemmel és egy-egy vereséggel jutott a bronzcsatába, előbbi azonban megsérült a vigaszági mérkőzésén, így ötödikként zárt. Vitek utolsó meccsén 7-4-re múlta felül azeri riválisát, ezzel harmadik helyen végzett a horvát fővárosban.

A 97 kilósok között a vb-ezüstérmes Szőke Alex három győzelemmel egy vereséggel szintén a harmadik helyért léphetett volna szőnyegre, de sérülés miatt szintén visszalépett.

A nőknél már magyar színekben tavaly Eb-ezüstérmes Orsós Sztálvira francia, ukrán, amerikai és lengyel ellenfeleket legyőzve jutott be az aranycsatába, de a hazai szövetség tájékoztatása szerint kisebb sérülés miatt nem állt ki a döntőben a kínai Pang Csien-jüvel szemben, így ismét a dobogó második fokára állhatott fel. Szenttamási Róza az 55 kg-ban ötödik lett.

Szabadfogásban Kuramagomedov Murad révén egy bronzérmet nyert a magyar küldöttség a 74 kilogrammban. A 27 éves versenyző technikai tussal verte a francia és brazil ellenfelét, majd a negyeddöntőben kikapott amerikai riválisától, ezt követően a vigaszágon 3-0-ra felülmúlta az Európa-bajnoki ezüst- és világbajnoki bronzérmes bolgár Ramazan Ramazanovot, így bronzmérkőzést vívhatott az Eb-győztes görög Georgiosz Kujumcidisszel, akit 4-1-re múlt felül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!