Birkózó Ranking Series - Fritsch, Torba és Bognár is új súlycsoportban lép szőnyegre

Sport, 2024.01.08

A szeptemberben világbajnoki ezüstérmet nyert Fritsch Róbert, valamint Torba Erik és Bognár Erika is új súlycsoportban mutatkozik be Zágrábban a birkózók szerdán rajtoló nemzetközi rangsorversenyén, mely az egyetlen kiemelt viadal a februári Európa-bajnokság előtt.

A zágrábi versenynek nem csupán az Eb szempontjából van nagy jelentősége, ugyanis az április és májusi olimpiai kvalifikációs viadalokat megelőzően sem lesz már több rangsorverseny, azaz a horvát főváros az egyetlen, ahol még lehet pontokat gyűjteni a világranglistán, ami alapján elkészítik a versenyek kiemeléseit.

A magyar birkózók közül a kötöttfogásúaknál többen is újragondolták olimpiai esélyeiket, így az Európa Játékokon ezüstérmes Torba Erik is, aki tavaly a belgrádi világbajnokságon nem tudott bemérni 60 kilogrammba. Mivel a 63 kg nem ötkarikás súly, így a BHSE sportolója két kategóriával feljebb, 67-ben lép szőnyegre, melyben a válogatottsághoz az Eb-ezüstérmes Váncza Istvánt kellene maga mögé utasítania.

Az olimpiai programon nem szereplő 72 kg-ban Európa-bajnok és vb-második Fritsch Róbert szintén feljebb lép és 77-ben próbál szerencsét a zágrábi viadalon. Ebben a súlycsoportban nyert aranyérmet a tokiói játékokon Lőrincz Tamás, majd visszavonulását követően a vb- és Eb-ezüstérmes Lévai Zoltán versenyzett itt, de ő tavaly, Belgrádban nem tudta kiharcolni a kvótát a nyári játékokra.

A 87 és a 97 kg-ban továbbra is két-két klasszis versenyző szerepel, előbbiben a tavaly Eb-győztes Takács István és a szeptemberben világbajnok, s ezzel olimpiai kvótát szerzett Losonczi Dávid, utóbbiban pedig a vb-második, olimpiai ötödik Szőke Alex, illetve az egy éve váltott Lévai Tamás lesz érdekelt, aki korábban 82 kilóban nyert Eb-n és vb-n is bronzérmet.

A nők 57 kilogrammos kategóriájának címeres mezéért is kiélezett csata zajlik majd, mivel a tavalyi kontinenstornán 55 kilóban második Bognár Erika, a 2022-es budapesti Eb-n bronzérmes Dollák Tamara és az Eb-harmadik, a tavalyi vb-n negyeddöntős Galambos Ramóna is ebben a súlyban nevezett.

A hazai szövetség beszámolója szerint népes magyar küldöttség utazik a héten a horvát fővárosba, a vasárnapig tartó viadalon hat szabad-, 17 kötöttfogású és 13 női birkózó lép majd szőnyegre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!