Birkózó válogató - Lévai, Szőke és Galambos harcolhat a kvótákért

Sport, 2024.04.13

A kötöttfogású 77 kilóban Lévai Zoltán, 97-ben Szőke Alex, míg a női 57 kilósoknál Galambos Ramóna utazik a május 9-12. között Isztambulban sorra kerülő utolsó olimpiai kvalifikációs birkózó viadalra.

A kérdéses súlycsoportokban szombaton, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián rendezték az utolsó válogatót, a győzelemhez két sikerre volt szükség.

Elsőként a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán az egy súlycsoporttal lejjebb (72 kg) Eb-győztes Fritsch Róberttel csapott össze. Az első mérkőzésen nem történt értékelhető akció, így a válogatási elvek szerint ezt nem számították bele az összesítésbe.

A legidősebb Lévai fivér a második körben egyszer kitolta Fritschet, ezzel előnybe került, a harmadik meccs viszont ismét akció nélkül zárult, így a bírók döntése szerint Fritsch hiába nyert kétszer is 1-1-re - az akció nélküli első és a harmadik találkozón -, következett a negyedik mérkőzés. Ezen Lévai parterhelyzetből megpörgette Fritschet, 3-1-re nyert, s egyúttal második sikerével lezárta a párharcot és ő képviselheti majd 77 kilóban a magyar színeket a törökországi viadalon.

A vb- és Eb-bronzérmes Lévai Tamás a vb-második Szőke Alex ellen lépett szőnyegre, az egy-egy leküldés mellett Szőke megpróbálta megpörgetni Lévait, aki felülkerekedett, ezzel 2-1-re nyert. A következő összecsapáson Szőke lenti helyzetből kiemelte, majd egy pontért a zónán kívülre dobta a középső Lévai testvért, ezzel egyenlített. Az utolsó körben ismét Szőke volt az aktívabb, akinek egy pörgetés után két intéspontot írtak jóvá szabálytalanságért, majd egy újabb dobással állította be a 7-1-es végeredményt, ezzel eldöntve a 97 kilós csatát.

A nőknél Dollák Tamara előbb az Eb-harmadik Galambos Ramónát, majd a tavalyi kontinenstornán 55 kilóban ezüstérmes Bognár Erikát múlta felül, így megnyerte a hármas versenyt, de Galambos ellen még két győzelemre volt szüksége a címeres mez és az isztambuli repülőjegy kiharcolásához. Bognár két vereséggel búcsúzott, mivel csapattársától, Galambostól is kikapott.

A Galambos-Dollák párharc előbbi 7-2-es győzelmével folytatódott, és az utolsó találkozójukon is a tavalyi vb-n a negyeddöntőig menetelő Galambos nyert 9-0-ra, így Törökországban még egy lehetősége nyílik megszerezni a kvótát a párizsi játékokra.

A május 9-12. között Isztambulban sorra olimpiai világkvalifikációs tornán súlycsoportonként három hely talál gazdára. A magyarok eddig Losonczi Dávid (kötöttfogás, 87 kg) és Muszukajev Iszmail (szabadfogás, 65 kg) világbajnoki címével, valamint Nagy Bernadett (női 76 kg) Bakuban kiharcolt indulási jogával három kvótát szereztek a nyári, párizsi ötkarikás játékokra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!