Birkózó-vb - A magyar válogatottal készülő Dalma Caneva is a kiemeltek között

Sport, 2023.07.24

A magyar válogatottal készülő, Európa-bajnoki ezüstérmes Dalma Caneva is kiemelt lesz szeptemberben a belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon.

Az olasz színekben versenyző, 29 éves birkózó már gyerekkora óta "hazajár" Magyarországra, mert elmondása szerint itt nagyobb értéket képvisel a birkózókultúra, emellett a magyar válogatottal is mindig szoros kapcsolatot ápolt.

"Mindig szerettem Magyarországon edzeni, az utóbbi időben pedig sokat segített nekem Makszim Molonov, a magyar lányok szövetségi kapitánya is. Illetve itt más a kultúrája a sportnak, kiemelt helyet kapnak a birkózók is, és több edzőpartnerem van, mint otthon Olaszországban" - nyilatkozott magyarul Tatán az MTI-nek a világranglista 72 kilogrammos súlycsoportjának hatodik helyezettje, aki idén mind a négy nemzetközi rangsorversenyen dobogóra állt.

Az idei és a két évvel ezelőtti kontinenstornán bronzérmes birkózó kiemelte, az év elején egy kategóriával feljebb kezdett versenyezni, ezért nem gondolta, hogy ilyen jól fog birkózni, ráadásul korábban azon is elgondolkodott, felhagy az élsporttal.

"Nagyon fontos nekem, hogy olyanokkal tudjak együtt dolgozni, akik hozzám hasonlóan gondolkodnak az edzésről" - hangsúlyozta Caneva, aki az idei vb után visszatér régi súlycsoportjához. "Megpróbálom a 68 kilót, mivel a 72 nem olimpiai kategória. Remélem ott is jól tudok majd teljesíteni, hiszen azért edzek, hogy kijussak az olimpiára".

Canevának a jövő évi, párizsi olimpia lesz az utolsó megméretése, mivel felkészülését több sérülés és műtét is hátráltatta az utóbbi években.

Dalma Caneva és édesanyja - Dózsa Edit, aki bíróként három olimpián is részt vett - sok időt töltenek Budapesten, de arra a kérdésre, hogy aktív pályafutása után hol képzeli el az életét, úgy felelt, az olasz katonaságnál dolgozik, ezért alapvetően Olaszországban, de ha lesz rá lehetősége, akkor elképzelhető, hogy edzőként a távoli jövőben visszatér Magyarországra.

A tatai nemzetközi edzőtáborban - amelyet a múlt hétvégi Polyák Imre-Varga János emlékversenyt követően harminc ország több mint háromszáz versenyzője számára tart a hazai szövetség - megjelent a női 50 kilogramm olimpiai bajnoka, Szuszaki Jui is, előtte pedig megnézte a rangsorverseny utolsó állomását a BOK Csarnokban.

"Imádom Magyarországot, legutóbb amikor itt voltam, a 2018-as világbajnokságon, nem volt lehetőségem megnézni a nevezetességeket, most azonban kihasználtam az alkalmat és elmentem várost nézni" - mondta a 24 évesen háromszoros világbajnok japán birkózó, aki azért érkezett, hogy jobban megismerje az európai birkózók stílusát a szeptember 16. és 24. között sorra kerülő vb előtt. "Szeretném megszerezni Belgrádban az aranyérmet, és ezzel jegyet váltani a párizsi olimpiára".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!