TV műsor

Birkózó-vb - Birkózó-vb - Lőrincz Viktor ezüstérmes 87 kilóban

Sport, 2019.09.16

Lőrincz Viktor ezüstérmet nyert hétfőn a kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában a nur-szultani olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon.

A Budapest Honvéd 2017-es Európa-bajnoka vasárnap türkmén, kirgiz és kínai, majd üzbég rivális legyőzésével szerzett tokiói kvótát és jutott döntőbe, melyben Zsan Belenyukkal, a riói játékok ezüstérmesével, a 2015-ös vb és az idei Eb győztesével találkozott. A két birkózó versenyen csak egyszer, éppen négy éve, a Las Vegas-i világbajnokságon mérkőzött egymással. Akkor Belenyuk szoros meccsen nyert, és most is kiélezett csatára volt kilátás.

Lőrincz vasárnap este még nem tudta megmondani, mi lesz a taktika a ruandai édesapától született ukrán ellen. A látottak alapján úgy tűnt, nem bánná, ha őt küldenék le először passzivitásért. Viszont Belenyuk is éppen ezt akarhatta, legalábbis erre utalt, hogy az első egy-másfél percben nagyon óvatosan bántak egymással az egyébként kőkemény birkózók. A bírók számára sem lehetett könnyű eldönteni, ki a passzívabb, végül úgy határoztak, inkább Lőrincz. Az egy pont így az ukráné lett (0-1), s fentről próbálkozhatott.

Belenyuk pörgetése nagyon erős, s ezúttal is jól összefogta riválisát, aki azonban két alkalommal is egészen bravúrosan védte az indításait, s nem engedte átbillenteni magát. A szünetig más izgalom már nem történt, majd azt követően sem, csak a menetrendszerű visszaintés törte meg az állóháborút.

Lőrincz Viktor ekkor - később szerzett ponttal - 1-1-es előnybe került, és lentről próbálkozhatott, ám nem tudta megingatni Belenyukot. Még két perc volt hátra, az ukrán pedig nagyobb fokozatra kapcsolt. Az állóharc folytatódott, ám érezhetően a korábbinál sokkal keményebben feszült egymásnak mindkét birkózó. Az ukrán ment előre, mivel neki kellett, s fáradozásait a bírók értékelték, egy perccel a vége előtt megintették a szerintük passzív magyart (1-2), aki ezek után hiába tett meg mindent, nem tudta kibillenteni az újból védkező "üzemmódba" kapcsolt Belenyukot, s végül ezüstéremmel zárt.

A finálé után nagyon csalódott Lőrincz Viktor így is karrierje legjobb vb-eredményét érte el, korábban, 2013-ban és 2014-ben egyaránt bronzérmes volt. Egyúttal az övé a magyar küldöttség második dobogós helye a kazah fővárosban, miután vasárnap Korpási Bálint bronzérmet nyert az olimpiai műsorán nem szereplő 72 kilogrammos súlycsoportban.

Kedden biztosan újabb magyar érem születik, mivel Viktor bátyja, Tamás a 77 kilósok fináléjában lesz érdekelt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!