Birkózó-vb - Fritsch kiesett, Torba és Váncza kikapott

Sport, 2022.09.11

Nem indult jól magyar szempontból a belgrádi birkózó-világbajnokság második versenynapja, melyen előbb a kötöttfogásúak 72 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Fritsch Róbert kikapott a vigaszágon és kiesett, majd a 63 kilóban érdekelt Torba Erik és a 67 kilós Váncza István is elveszítette a nyolcaddöntőbe jutásért kiírt mérkőzését.

A tavasszal Budapesten Európa-bajnoki címet nyert Fritsch szombaton selejtezős győzelmét követően a nyolcaddöntőben alulmaradt a szerbiai Ali Arsalannal szemben, aki viszont meg sem állt a fináléig, ezzel vigaszágra segítve legyőzöttjeit.

Fritschnek a bronzmérkőzéshez két meccset kellett volna nyernie a vigaszágon, ám már az első kört sem élte túl. Az ukrán Andri Kulik végig sokkal jobban birkózott a magyarnál, akiben nem volt meg ezúttal az átütőerő, és hiába ment kétszer is riválisa mögé, ellenfele változatos akciókkal, végig vezetve 10-4-es győzelmet aratott.

Lőrincz Viktor és Takács Ferenc edzők ezek után minden bizonnyal eredményesebb folytatásban bíztak, ám Torba Erik selejtezős mérkőzésén is csalódniuk kellett. Az Európa-játékokon ezüstérmes birkózó ugyanis nagyon küszködött a rendkívül agresszívan birkózó román Razvan Arnaut ellen. Az idei Eb-n ötödik riválisa sokáig nem tudott akciót végrehajtani, de aktivitásával elérte, hogy nem csupán az első menetben, hanem a második elején is Torbát küldték le a szőnyegre passzívitásért a bírók (0-2). A BHSE kötöttfogásúja nagy hátrányban váltani tudott és egy perccel a vége előtt egy szép levitellel egyenlített, a később elért akcióval pedig vezetett is, de a hajrában nem tudta megtartani előnyét, Arnaut egy mögé kerüléssel 4-2-es sikert aratott.

Ezt követően jött Váncza István, aki a budapesti kontinensviadalon közönségszórakoztató, látványos birkózással nyert ezüstérmet és egyértelműen esélyesként lépett szőnyegre a kirgiz Amantur Iszmailovval szemen. Az FTC-KIMBA sportolója négy és fél percen át érvényesítette is a papírformát, az első menetben parterből (1-0) szépen emelt (3-0), majd a második legelején villámgyors karberántás után levitte riválisát (5-0). Ezek után egyértelműnek tűnt a győzelme, de másfél perccel a vége előtt figyelmetlenné vált és a kirgiz csípődobással a hátára vágta (5-4), majd a fején átforgatta. Utóbbi akcióra a bírók nem adtak pontot, a kirgiz edző azonban videózást kért, ami alapján Iszmailov négy pontot kapott (4-8).

Váncza a "hajrában" óriásit küzdött és húsz másodperccel a vége előtt gyönyörű derékra támadás után lecsavarta ellenfelét, amiért két pontot ítéltek meg neki (7-8). Lőrincz Viktor erre videózást kért, de a döntés nem változott, a challenge-et elutasították, Váncza pedig a 7-9-es eredményen már nem tudott változtatni.

Torba és Váncza még abban bízhat, hogy legyőzőik fináléba jutnak és ők a hétfői vigaszágon folytathatják.

A vasárnap délelőtti programban még Lévai Tamás (82 kg) és Szőke Alex (97 kg) lesz érdekelt, majd az estiben Lévai Zoltán a 77 kg fináléjában szerepel, Losnczi Dávid pedig a 87 kilogrammosok bronzmérkőzésén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!