Birkózó-vb - Galambos Ramóna minimális különbséggel veszített

Sport, 2023.09.19

A nők 57 kilogrammos kategóriájában szereplő Galambos Ramóna a lehető legminimálisabb különbséggel, riválisa később szerzett pontja miatt kapott ki a negyeddöntőben kedden a belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon.

A könyöksérülés miatt éveket kihagyott Galambos bravúros teljesítménnyel tért vissza Belgrádban, ahol első mérkőzésén a francia Mathilde Hélene Riviere-t verte magabiztosan, majd a nyolcaddöntőben a tokiói játékokon 53 kg-ban harmadik, 2019-ben vb-bronzérmes mongol Bolortuja Bat-Ocsirint 7-5-re múlta felül.

Az elődöntőért a törökök U23-as Európa-bajnoka, Elvira Kamaloglu várt rá, akivel az esélyeknek megfelelően kiélezett csatát vívott.

A találkozó végig izgalmas volt, leginkább azért, mert két hasonló tudású birkózó hatalmasat küzdött egymással, az idő előrehaladtával viszont egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy akár egyetlen sikeres akcióval is megnyerheti majd egyikük a meccset. Az első menetben Galambos karlefogásból próbálkozott, ám nem tudta egyensúlyából kibillenteni riválisát. Kamaloglu ekkor szinte csak a védekezéssel törődött, így passzivitási ponttal a magyar jutott 1-0-ás vezetéshez, ami a szünetig kitartott.

A második három percben nem igazán változott a meccs képe, egyik sportoló sem vállalt nagy kockázatot, inkább csak a másik blokkolásával törődtek. A bírák a szakasz első percének végén Galambost figyelmeztették, aki a folytatásban sem tudott akciót csinálni, így 1-1-re alakult az állás, ami a töröknek kedvezett. Az utolsó egy percben a feszültség óriási volt, az elkeseredett állóharcot pedig a török törte meg egy támadással, amiből Galambos kifordult és igyekezett kontrázni. Ekkor másodpercekig küzdöttek lent egymással, szinte másodpercenként változott, ki van kedvezőbb helyzetben. Az összegabalyodás során azonban egyetlen értékelhető akció sem született, így fél perccel a vége előtt nem változott az állás. A folytatásban még a BHSE birkózója kar- és fejlefogásból is igyekezett lerántani a törököt, aki azonban remekül védekezett, így végül meg tudta őrizni minimális előnyét és bejutott az elődöntőbe.

"Nagyon sajnálom. A kondimban bíztam, de sajnos nem tudtam ledarálni a végén. Talán hamarabb meg kellett volna indulnom" - nyilatkozta a vegyeszónában az MTI-nek Galambos Ramóna, aki azt is elárulta, hogy két éve versenyzett legutóbb világversenyen és műtött könyöke miatt négy-öt hete tud rendesen birkózni, ami még most sem tökéletes, viszont az állóképessége rendben van. "Nem merek bizonyos helyzetekben kockáztatni még. Nagyon bosszant ez a vereség, mert közel volt, sajnálom."

Martin Gábor, a válogatott edzője szintén nagyon bosszús volt a meccs után.

"Ramóna jól birkózott ma, mindent kiadott magából. Ebben ennyi volt, a fene egye meg. Így kikapni az egyik legbosszantóbb dolog, ráadásul a vége felé a lenti szituációban kétszer is úgy tűnt, hogy bebillenti a törököt" - mondta a szakember.

Galambos így már csak a vigaszági folytatásban reménykedhet, az 50 kilogrammban szereplő Szekér Szimonetta viszont már abban sem, miután román legyőzője a negyeddöntőben kikapott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!