Birkózó-vb - Galambos Ramóna nyolcaddöntős, Szekér kikapott

Sport, 2023.09.19

A nők 57 kilogrammos kategóriájában szereplő Galambos Ramóna remek teljesítménnyel megnyerte első mérkőzését, így nyolcaddöntőbe jutott, az 50 kilóban érdekelt Szekér Szimonetta viszont nagy csatában veszített a belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon.

Galambos Ramóna évek óta sérülésekkel küszködött és nem indult az elmúlt évek világversenyein, így nagy kérdés volt, hogy Belgrádban milyen teljesítményre lesz képes. Az olimpia műsorán is szereplő kategóriában komoly, 36 fős mezőny gyűlt össze, Galambosnak pedig a 32 között kellett becsatlakoznia a küzdelmekbe az idei Eb-n ötödik francia Mathilde Hélene Riviere ellen.

A mérkőzést jól kezdte a magyar sportoló, egyértelműen ő irányított, kivette riválisa karját, és onnan próbálta kibillenteni. Akciót Galambos nem csinált, de ő volt az aktívabb, amit a bírók is így láttak, és a menet közepén passzivitás miatt a franciát figyelmeztették, aki félperccel később 1-0-s hátrányba került.

A meccs képe az első menetben már nem változott, igaz, a hajrában Galambos is megkapta első figyelmeztetését. A BHSE versenyzője a második szakaszt ezért aktívabb birkózással kezdte és egy erőteljes kitolással 2-0-ra növelte előnyét. A franciának innentől mindenképpen mennie kellett előre és több veszélyes lábratámadást is bemutatott, de nem járt sikerrel, hátrányát viszont faragni tudta, mivel Galambos passzivitása egy pontot ért neki. A hajrá izgalmasan alakult, Riviere nagy energiákat mozgósított, de a magyar remekül védekezett, majd egy kontrából elért mögékerüléssel (4-1) lezárta a mérkőzést.

Galambos Ramóna előtt nem sokkal lépett szőnyegre a szintén olimpiai súlyban szereplő Szekér Szimonetta, aki roppant nehéz feladat előtt állt, ugyanis a nyolcaddöntőért a románok kétszeres világ- és Európa-bajnoki ezüstérmesével, Alina Grigore Vuckal kellett megküzdenie.

A meccs toronymagas favoritja a román volt, ám az első menetben szinte semmit sem tudott kezdeni ellenfelével, olyannyira, hogy passzivitás miatt ő került hátrányba (1-0). Már úgy tűnt, a szünetig nem változik az állás, de Vuc öt másodperccel a vége előtt meglepte Szekért és mögé került (1-2).

A második menetben a román elsősorban a védekezésre koncentrált, a magyar pedig nem talált fogást rajta. A másodpercek sokáig szinte eseménytelenül pörögtek, de kevesebb mint egy perccel a vége előtt Vuc megindult, levitte Szekért (1-4), majd pörgetni próbálta, a magyar azonban gyönyörűen belefogott és visszabillentett. A bírók ugyanakkor Szekér akcióját nem díjazták, Martin Gábor edző ezért videózást kért, a zsűri pedig neki adott igazat (3-4), ami azt jelentette, hogy az utolsó 38 másodpercre csupán egy pont előnye volt a románnak. Szekér Szimonetta ennek tudatában az utolsó pillanatokig ment előre, de nem volt képes akciót végrehajtani, ami a vereségét jelentette.

Szekér Szimonetta már csupán a vigaszágban bízhat, amihez azonban csodára lenne szüksége, a román versenyző ugyanis a következő körben az évek óta verhetetlen olimpiai és háromszoros világbajnok japán Szuszaki Juival találkozik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!