Birkózó-vb - Kuramagomedov és Juhász sem jutott a nyolc közé

Sport, 2023.09.17

A szabadfogásúak 74 kilogrammos kategóriájában szereplő Kuramagomedov Murad és a 92 kg-ban érdekelt Juhász Balázs is kikapott a nyolcaddöntőben, így már csak a vigaszági folytatásban reménykedhetnek a belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajokságon.

A legjobb 16 között előbb a nem olimpiai súlyban szereplő Juhászt szólították szőnyegre, aki karrierje első felnőtt világversenyes mérkőzésén nagy csatában győzte le a kínai Szun Hsziaót, a nyolcaddöntőben pedig a kazah Rizabek Ajtmuhan várt rá.

A meccs esélyese egyértelmen az ázsiai szabadfogású volt, a 28 éves magyar ugyanakkor nagyon bátran és aktívan kezdett, többször próbálkozott karberántással, akciót azonban nem tudott csinálni. Az első perc végén aztán ismét Juhász kezdeményezett, de a kazah alá került, ráfogott a derekára, kiemelte és villámgyorsan megindult, aminek a vége egy hatalmas ívű, öt pontot érő dobás lett. Juhász tehetetlen volt, a szőnyegre érve azonban sikerült visszatámadnia és kiléptetnie Ajtmuhant (1-5).

A demoralizáló dobás ellenére Juhász a folytatásban is nyíltan birkózott, a kazah azonban előbb kiléptette (1-6), majd nem sokkal később gáncsból, akrobatikus mozdulattal ismét nagyot dobott rajta (1-10). A közönségszórakoztató menet ezzel még nem ért véget, előbb Juhász Balázs mutatott be egy szép lábratámadást és levitelt (3-10), majd a kazah került mögé (3-12), amivel visszaállította a kilencpontos különbséget.

A második szakaszra már kevés kérdés maradt, az óriási tempóban láthatóan elfáradt Juhász Balázs mindössze fél percig tudta feltartóztatni ellenfelét, aki egy kiléptetéssel (3-13) lezárta a mérkőzést.

A két magyar érdekeltségű nyolcaddöntő közül előzetesen egyértelműen Kuramagomadov meccsén volt nagyobb esély a győzelemre, az ugyanakkor a korábbi fordulókban látszott, hogy a dagesztáni származású szabadfogásúnak kiemelkedő teljesítményre lesz szüksége a japán Takatani Dajcsi ellen, aki a selejtezőben az olaszok klasszisát, a kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok Frank Chamizót verte simán, 7-2-re.

Az már az összecsapás elején látszott, hogy mindkét birkózó tart a másiktól, mert egyikük sem kockáztatott, nem indított akciót. A kapaszkodást egy perc után unta meg a mérkőzésvezető, aki Kuramagomedovot a második perc elején és közepén is figyelmeztette. Mivel a tatabányaiak versenyzője a folytatásban sem tudott pontot szerezni, 1-0-s hátrányba került, amire viszont jól reagált és kevéssel a szünet előtt egy lábratámadással megindult, de hiába került kétszer nagyon közel a mögékerüléshez, a japán ki tudott forogni, ráadásul megkontrázta az akciót és Kuramagomedov fölé kerekedett (0-3).

A hárompontos különbség nem tűnt behozhatatlannak, Kuramagomedov pedig a második menet elején egyértelműen irányított, fölényben volt, de amikor már másodszorra figyelmeztethették volna a japánt passzivitásért és elindulhatott volna a félperces óra, Takatami jól fogott rá ellenfele jobb lábára, mögé került (0-5), amivel eldöntötte a mérkőzést.

Juhász és Kuramagomedov már csak abban bízhat, hogy legyőzőjük bejut a fináléba és a hétfői vigaszágra segíti őket.

A második versenynapnak ezzel csupán egy magyar érdekeltje maradt: Ligeti Dániel a nehézsúlyúak (125 kg) között a bronzérmért és az olimpiai kvótáért léphet szőnyegre a tavalyi vb-n győztes, olimpiai és tízszeres Európa-bajnok Taha Akgül ellen a 18 órakor kezdődő helyosztós programban. Mivel minden olimpiai súlyan öt párizsi kvótát osztanak ki a vb-n, amennyiben kikap, Ligetinek újabb mérkőzést kell vívnia a kvalifikációért a másik bronzmérkőzés vesztesével a program legvégén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!