Birkózó-vb - Lévai és Szilvássy sem jutott be a negyeddöntőbe

Sport, 2023.09.21

A kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájában szereplő Lévai Zoltán és a 82 kg-ban érdekelt Szilvássy Erik is elveszítette nyolcaddöntős mérkőzését, így már csak a vigaszági folytatásban reménykedhetnek a belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon.

A tavalyi vb-n ezüstérmes Lévai remek győzelemmel kezdett a Stark Arénában, a 16 között pedig a kazahok 33 éves versenyzőjével, Demeu Zadrajevvel találkozott.

A BHSE birkózója az első menetet végig irányította és már állásból is több bíztató indítása volt, amikből azonban nem sikerült akciót csinálnia, de a szakasz közepén leküldethette (1-0) ellenfelét. A parterhelyzetből Lévai néhány másodperc után szépen összefogta a kazahot, majd megemelte, de nem tudta megdobni, ahogy a második emelése sem volt elég magas és a dobása sem volt sikeres, ráadásul a kazah megkontrázta az akciót és kiléptette a magyart (1-1).

A szünetben így Zadrajev állt jobban, de a meccs képe alapján nem volt aggasztó helyzet, még akkor sem, amikor a kazah mondhatni menetrendszerűen visszakapta a lenti lehetőséget, miután Lévait látták passzívnak a bírók (1-2). A parterhelyzetben aztán a 27 éves Lévai egy ideig jól védekezett, viszont riválisa kitartó próbálkozásai meghozták eredményét és pörgetni tudott (1-4). Ezt követően Lévainak állásból kellett volna ledolgozni a hátrányt, de nem tudta felőrölni Zadrajevet, aki a végéig remekül állt a lábán.

"Ha vezettem volna, akkor nagyobb hittel tudtam volna menni előre, és nem az ember fárasztására kellett volna koncentrálnom, a második menetben pedig több erőm maradt volna védekezni. Az emelésnél megbicsaklottam talán... Az volt a baj, hogy leért a lába és nem tudtam olyan nagyot belevágni" - mondta a vegyes zónában a mérkőzés után Lévai Zoltán, majd hozzátette, megtett mindent, de ma kazah ellenfele volt a szerencsésebb.

A nem olimpiai súlyban szereplő Szilvássy Erik szintén magabiztos győzelem után készült nyolcaddöntőjére, melyben az azeriek világ- és háromszoros Európa-bajnoka, a tokiói játékokon 77 kilóban bronzérmes Rafiq Huseynov volt az ellenfele.

A mérkőzés első másfél perce izgalommentesen alakult, az állóharc teljesen meddő volt, végül a bírók Szilvássy passzivitás miatti figyelmeztetésével törték meg az addig látottakat (0-1). Huseynov lentről hosszas előkészítés után elsőre szabálytalannak tűnő mozdulattal billentette át Szilvássyt (0-3), aki szinte azonnal kérte Módos Péter szövetségi kapitányt, hogy kérjen videózást, mert riválisa a lábát használta. A zsűri azonban nem látott hibát az akcióban, így a magyar sportoló komoly, 4-0-ás hátrányból folytatta a küzdelmet.

A második menet elején Szilvássy nagy iramot ment, érezhetően gyorsan le akarta küldetni ellenfelét, amit 45 másodperc után meg is tehetett, majd lentről nagyon szépen összefogta és magasan kiemelte Huseynovot, a zóna szélénél pedig megdobta. A mozdulatsor gyönyörű volt, de csak két pontot ért, így állásból 4-3-as azeri vezetésről folytatták a felek, Szilvássynak az állóharcra pedig nem maradt elég ereje, így minimális különbségű vereséget szenvedett.

Lévai és Szilvássy még a vigaszági folytatásban reménykedhet, amihez legyőzőik fináléba jutására van szükség.

Az első meccsén vesztes nehézsúlyú Vitek Dáriusz kiesett a versenyből, miután litván legyőzője kikapott a negyeddöntőben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!