Birkózó-vb - Lévai Tamás és Szőke Alex negyeddöntős

Sport, 2022.09.11

Lévai Tamás a kötöttfogásúak 82, míg Szőke Alex a fogásnem 97 kilogrammos kategóriájában negyeddöntőbe jutott vasárnap a belgrádi birkózó-világbajnokságon.

A magyar szempontból váratlanul gyengén, három vereséggel indult vasárnapi napon az idei budapesti Európa-bajnokságon bronzérmes, U23-as világbajnok Lévai Tamás javított először. A 77 kilogrammosok között döntős Lévai Zoltán öccse a nyolcaddöntőbe jutásért kiírt mérkőzésének első másfél percében egyértelműen fölényben birkózott a dél-koreai Jang Sze Dzsin ellen, majd riválisa leküldése után (1-0) parterből szépen összefogta és balra, majd jobbra pörgette, egészen addig, amíg el nem érte a technikai tushoz szükséges eredményt (9-0). A dél-koreai edző ezt követően ugyan még kért egy videózást szabálytalan akció miatt, de ezzel csupán annyit ért el, hogy 10-0-ra módosult a végeredmény.

A BHSE 23 éves kötöttfogásújára a 16 között sem várt félelmetes ellenfél, az esélyek egyértelműen neki kedveztek az észt Ranet Kaljolával szemben, aki nem is igazán tudta megnehezíteni a dolgát. A meccs első negyede a szokásos kötöttfogású forgatókönyv szerint zajlott, akciómentes állóbirkózást láthatott a Stark Aréna több ezer fős közönsége, majd a bírók megállították a küzdelmet és passzivitás miatt leküldték az egyik, ez esetben az észt birkózót (1-0). Lévai ezúttal változtatott az első meccséhez képest és nem pörgetéssel próbálkozott, hanem fejlefogásból akart akciót csinálni, amiből azonban riválisa fel tudott állni. A sikertelen akció talán kicsit felpaprikázta Lévait, óriási lendülettel ment előre a szünetig, és bár első akcióját videózás után gáncs miatt elvették, de még a pihenő előtt kétszer sikerült kitolnia ellenfelét (3-0), majd a második szakasz elején újra (4-0). Kaljolát a negyedik perc végén ismét leküldték (5-0), amiből a magyar kötöttfogású egy szép dobással 7-0-ra növelte előnyét, majd a végéig stabil birkózással lepörgette az időt.

A tavalyi vb-n második, olimpiai ötödik Szőke Alexnek nem kellett birkóznia a nyolcaddöntőért, melyben a georgiai Giorgi Melia várt rá, aki egy japán rivális legyőzésével jutott a 16 közé. Az ESMTK-KIMBA klasszisa a budapesti Eb-t vállműtétje miatt kihagyta, a vb előtt azonban úgy nyilatkozott, a sérülés már a múlté és jó formában várja a vb-t. A vasárnapi rajtjára a program kezdésétől majd három órát kellett várnia, ami a látottak alapján nem okozott gondot a számára. Ebben talán az is segített neki, hogy az első másfél percben visszafogott iramú volt a meccs, érezhetően egyik fél sem bánta volna, ha őt küldik le először, a bíróknak viszont választaniuk kellett, és a látványosabban passzív Melia kapta a figyelmeztetést (1-0). A taktika abban az esetben tökéletes lehetett volna, ha lentről Szőke nem csinál akciót, a 22 éves magyar azonban iszonyatos erőkifejtéssel meg tudta pörgetni (3-0) a sokáig szinte mozdíthatatlannak tűnő georgiait. A folytatásban aztán Szőke remekül állt a lábán, a második menetben leküldése után (3-1) pedig kiválóan védekezett, és egészen a lefújásig riválisa minden próbálkozását hatástalanította, így ő is készülhet a negyeddöntőre.

Korábban a kötöttfogásúak 72 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Fritsch Róbert kikapott a vigaszágon és kiesett, majd a 63 kilóban érdekelt Torba Erik és a 67 kilós Váncza István is elveszítette a nyolcaddöntőbe jutásért kiírt mérkőzését. A nyolcaddöntőben mindkettejük legyőzője veszített, így Torba és Váncza számára is véget ért a vb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!