Birkózó-vb - Ligeti negyeddöntős, Antal és Püspöki kikapott

Sport, 2023.09.16

A 125 kilogrammos kategóriában szereplő Ligeti Dániel sima győzelemmel bejutott a legjobb nyolc közé, a nyitónap másik két magyar szabadfogásúja, Antal Dániel és Püspöki Patrik ugyanakkor egyaránt elveszítette második mérkőzését és már csak a vigaszági folytatásban bízhat a belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajokságon.

A három magyar közül először Püspöki Patrik vívta meg második mérkőzését. A bajaiak 86 kilogrammosok között érdekelt sportolója az ugandai Ivan Masakwe elleni villámsikere után a 32 között nem számíthatott könnyű meccsre az osztrák Benjamin Greil ellen, akitől egy éve ugyanitt 9-2-re kikapott.

A szombati mérkőzésük korántsem volt olyan sima, mint a tavalyi, Püspöki lényegesen stabilabban birkózott ezúttal, ám akciót nem tudott csinálni. Greil az első menetben egy kitolással és a magyar passzivitása miatt járó ponttal 2-0-ás előnybe került, melyhez a második közepén egy újabbat tett hozzá, a hajrában pedig jól védekezve hatástalanította ellenfele indításait (0-3).

Püspökit a nem ötkarikás súlyban, a szabadfogásúak 70 kilogrammos kategóriájában szereplő Antal követte, és a fehérorosz Nyikita Dmitrijevsz Majeuszki elleni magabiztos sikerét követően a nyolc közé jutásért a bolgár Ramazan Ramazanovval kellett megküzdenie, aki egészen más kategóriát képviselt mint a magyar korábbi riválisa.

Az első másfél percben még a bolgár nem kockáztatott, aztán egy szép indítással levitte Anatalt (0-2), aki viszont gyönyörűen visszafogott (2-2) és úgy tűnt, akár tusveszélyes helyzetbe is kényszerítheti ellenfelét. Az esély azonban csak egy pillanatig élt, mert Ramazanov villámgyors mozdulattal lábra fogott és újra ő került riválisa fölé (2-4), onnan pedig pörgetett (2-6). A négypontos hátrány ráadásul a szünetig hatra nőtt egy újabb bolgár akcióval.

A második szakasz első perce után ismét látványos akciósorozatnak lehettek szemtanúi a Stark Aréna nézői, köztük a Kozma István Akadémia fiatal növendékei, akiknek azonban sok örömük nem lehetett ebben: a bolgár ugyanis négy pontért eldobta Antalt, amiből ő visszafogott és billentett, de Ramazanov ebből is kontrázott és végül 13-4-es előnnyel állhatott fel. A technikai tushoz már csak egy pont hiányzott neki, amit nem sokkal később meg is szerzett, miután az UTE szabadfogásúja egy dobásindítás után gyakorlatilag aláesett (4-15).

Ezt követően nem sokkal szólították szőnyegre a nehézsúly negyedik kiemeltjét, az idei Európa-bajnokságon bronzérmes Ligeti Dánielt, aki első meccsen taktikus birkózással győzte le a türkmén Zjamuhammed Szaparovot és a nyolcaddöntőben is esélyesként állt fel az üzbég Szardorbek Holmatov ellen.

A szombathelyiek ötszörös Eb-dobogósa nyitómeccsén még óvatosan küzdött, ezúttal viszont lényegesen agilisabban birkózott, amit Holmatov bánhatott. A rendkívül egyoldalú összescsapás első három percében Ligeti igyekezett kiszolgálni a csak miatta Belgrádba érkezett, több tízfős szurkolótáborát és változatos akciókat mutatott be. Egy perc után szép levitellel került 2-0-ás előnybe, majd a második perc közepén gyönyörűen hátára döntötte ellenfelét (6-0), a zónában pedig meg is pörgette (8-0), végül a szünet előtt egy kiléptetéssel (9-0) került a technikai tus kapujába.

A győzelem ekkor már nagyon közel volt, de a második szakasz elején a 33 éves klasszis nem ugrott neki Holmatovnak, kivárta a megfelelő pillanatot, ami az ötödik percben jött el, amikor levitte ellenfelét és 11-0-val lezárta a meccset.

Ligetinek a folytatásban biztosan nem lesz ilyen könnyű dolga, ugyanis a négy közé jutásért a mezőny egyik legjobbja, a 2021-es vb-győztes iráni Amir Hosszein Zare vár rá.

A szerb fővárosban kategóriánként öt (összesen 90) olimpiai kvóta talál gazdára. Minden ötkarikás súlycsoportban a négy érmes, illetve a két ötödik különcsatájának győztese szerez indulási jogot hazájának a jövő évi játékokra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!