Birkózó-vb - Muszukajev elődöntős, Bognár Erika kikapott a negyeddöntőben

Sport, 2023.09.18

A szabadfogásúak 65 kilogrammos súlycsoportjában érdekelt Muszukajev Iszmail az olimpiai címvédő után az orosz Samil Mamedovot is legyőzte, így bejutott az elődöntőbe és csupán egyetlen siker választja el a párizsi kvótától a belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon, melyen Bognár Erika (55 kg) elveszítette negyeddöntőjét és már csak a vigaszági folytatásban reménykedhet.

A magyar színekben már két világbajnoki bronzérmet nyert, tavaly Európa-bajnok, Tokióban olimpiai ötödik Muszukajev első két meccsén rendkívül biztató formát mutatott, a két éve ötkarikás aranyérmes japán Otoguro Takutót tussal verte, az viszont negyeddöntője előtt egyértelműnek tűnt, hogy ismét csúcsteljesítményre lesz szüksége, amennyiben le akarja győzni a korábbi meccseit technikai tussal megnyerő Mamedovot.

A negyeddöntős csata egészen más képet mutatott, mint Muszukajev Otoguro elleni küzdelme, Mamedov ugyanis láthatóan lényegesen jobban érezte magát, ha közel volt hozzá, végig erőltette az összekapaszkodást. Ebből aztán mindketten sokat kezdeményeztek, Muszukajev rendre lábra akart fogni, de riválisa rendkívül jól reagált az indításokra, ahogy Muszukajev is remekül védte Mamedov kísérleteit.

Az első menetben egyetlen pont született, amit Mamedov kapott Muszukajev passzivitása és akcióképtelensége miatt. A másodikban viszont már mindketten nagyobb kockázatot vállalva birkóztak, ami meghozta eredményét. A menet nem kezdődött jól, ugyanis Mamedov ki tudta vinni a szőnyegről riválisát (0-2), aki viszont a második perc elején egy kivitellel zárkózott (1-2), majd folyamatosan kezdeményezett, de egy percig hiába. Mamedov az utolsó perc elejéig remekül védekezett, Muszukajev gyakorlatilag minden helyzetből megindult, de úgy tűnt, nincs ellenszere Mamedov védekezésére, aztán 45 másodperccel a vége előtt sikerült megtörnie a jeget, sokadik lábratámádása végén az ellenfele mögé tudott kerülni (3-2), amivel átvette a vezetést.

Mamedovnak ezek után nem volt választása, indítania kellett, de így sebezhetővé vált, amit Muszukajev egy remek kontrából elért mögékerüléssel büntetett (5-2), amikor már fél perc sem volt hátra. Úgy tűnt, eldőlt a meccs, Mamedov viszont nem adta fel és egy kétpontos akciót még bemutatott (4-5), újabbra viszont már nem volt ideje.

Az FTC klasszisa ezzel egy lépésre került az éremtől és az olimpiai kvótától, aminek megszerzésére először az irániak címvédője, Rahman Musza Amuzadhalili ellen lesz esélye.

"Nem ér többet a győzelem, csak azért, mert orosz ellen nyertem. Minden siker ugyanannyit ér. Most ki kell pihennem magam az elődöntőre, mert világbajnok akarok lenni" - nyilatkozta a vegyeszónában a kabardföldi Muszukajev Iszmail, aki 2019 óta versenyez magyar színekben.

A nők nem olimpiai súlycsoportjában, 55 kilogrammban szereplő Bognár Erika negyeddöntője magyar szempontból kevesebb örömöt tartogatott. Az idén Európa-bajnoki ezüstérmes magyar sportoló a moldovai Mariana Dragutan ellen küzdött meg az elődöntőért, ám a meccs összképe alapján a győzelemre ezúttal nem volt sok esélye.

Az első menetet jól kezdte a magyar sportoló, aktívan és keményen küzdött, jól mozgatta riválisát, aki azonban egy lábkivétel után kivitte őt a szőnyegről és 1-0-s vezetéshez jutott. A meccset alapvetően határozták meg a moldovai lábratámadásai, ugyanis rendre sikerült elkapnia Bognár lábát, és onnan akciót csinálnia, ráadásul a lenti helyzetekből is ő jött ki jobban, így az idő előre haladtával folyamatosan növelte előnyét. A találkozót Dragutan végül 8-3-ra nyerte, Bognár Erika pedig már csak abban bízhat, hogy legyőzője a következő meccsét is megnyeri, így vigaszágra segíti őt.

A vigaszágban szintén reménykedhet még Dollák Tamara (59 kg) és Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg). Utóbbi a negyeddöntőket nézve talán már elkönyvelte, hogy véget ér számára a vb, legyőzője, a kétszeres olimpiai bajnok Abdulrasid Szadulajev ugyanis nyolc másodperccel a vége előtt még 4-2-es hátrányban volt és láthatólag elkészült már az erejével, mégis össze tudta fogni iráni riválisát, a hátára vágta és végül tussal győzött.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!