Birkózó-vb - Muszukajev és Bajcajev is bronzéremért küzdhet

Sport, 2022.09.18

A tavasszal Európa-bajnoki címet nyert Muszukajev Iszmail és az Eb-ezüstérmes Bajcajev Vlagyiszlav is megnyerte vigaszági mérkőzéseit, így bronzérmért léphetnek szőnyegre vasárnap este, a belgrádi birkózó-világbajnokság utolsó helyosztós programjában.

A szabadfogásúak 65 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Muszukajev szombaton délelőtt első mérkőzésén, a nyolcaddöntőben simán kikapott az irániak Ázsia-bajnokától, Rahman Amuzadhalilitól, aki aztán a folytatásban is parádés teljesítményt nyújtott és könnyedén jutott be a fináléba.

Ezek után vasárnap délután Muszukajevnek két mérkőzést kellett nyernie a vigaszágon a helyosztóhoz. A kabard származású szabadfogású először a dél-koreai Jun Dzsun Szik ellen lépett szőnyegre, és váratlanul nagy küzdelemre kényszerült.

Muszukajev támadásaiban a találkozón kevés átütő erő volt, ráadásul a riválisától távol helyezkedő, sok oldalmozgással tarkított stílusa miatt ő tűnt passzívabbanak, amiért az első és a második menetben is őt figyelmeztették, s ezzel két pontot szerzett a dél-koreai versenyző. Eközben Muszukajev az első menetben egyszer kiléptette (1-1), majd a másodikban ismét (2-2), Jun azonban a meccs utolsó percének elején lábratámadás után bebillentette az FTC birkózóját és 4-2-es vezetésről kezdhette a hajrát. Muszukajev láthatóan feszült volt, de utolsó támadása eredményes volt, levitte Junt (4-4) és végül - a dél-koreaiak által kért videózás után - 5-4-re nyert.

A győzelme után nagy üvöltésekkel szakadt ki a feszültség Muszukajevből, aki a kazah Adil Oszpanov ellen a tavaszi Eb-n látott arcát mutatta. A mérkőzés során változatos akciókat bemutatva folyamatosan növelte előnyét. A félidőben már 5-0-ra vezetett, majd az ötödik percben két gyönyörű négypontos dobással 13-0-ás technikai tussal diadalmaskodott.

Muszukajev két sikere között következett a 97 kilogrammban érdekelt Bajcajev, aki szombaton két magabiztos győzelemmel kezdett, de a nyolc között a szlovákiai Batyrbek Tsakulov 4-2-re legyőzte. Tsakulov az elődöntőben simán verte georgiai ellenfelét, így legyőzöttjeit a vigaszágra vitte.

Az északoszét származású Bajcajevnek egyetlen meccset kellett nyernie, melyet a török Mucahit Celikkel vívott, aki szombaton technikai tussal kapott ki Tsakulovtól, és Bajcajev ellen sem számított esélyesnek.

A mérkőzésen kijött a két birkózó közötti különbség. Bajcajev ugyan nem diktált nagy iramot, de uralta a meccset, s két levitellel a szünetig 4-0-ás előnyt harcolt ki, majd a második menetben szép lábratámadásokkal, orsóból pörgetéssel volt eredményes és több mint egy perccel a vége előtt technikai tussal (11-0) lezárta a mérkőzést.

A zárónap 18 órától kezdődő helyosztóin előbb Muszukajev lép szőnyegre a bronzéremért az azeriek klasszisa, Haji Alijey ellen, majd Bajcajev a georgiai Givi Matcharashvilivel csap össze.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!