Birkózó-vb - Muszukajev és Bajcajev is sima sikerrel kezdett

Sport, 2023.09.18

A szabadfogásúak 65 kilogrammos súlycsoportjában érdekelt Muszukajev Iszmail és a 97 kilóban szereplő Bajcajev Vlagyiszlav magabiztos sikerrel kezdte meg szereplését a belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság hétfői versenynapján, ezzel mindketten nyolcaddöntőbe jutottak.

A két orosz származású klasszis még júliusban rossz formában versenyzett a budapesti rangsorversenyen, Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány ugyanakkor a vb előtt arról számolt be, hogy a világbajnokságot megelőző edzőtáborba már jó állapotban érkeztek meg, így bízik benne, hogy jól szerepelnek Belgrádban.

Az első meccsük alapján a formájukkal valóban nincs probléma. Előbb a kétszeres vb-bronzérmes, olimpiai ötödik Muszukajevet szólították szőnyegre, akinek a 32 között a kazah Adil Oszpanovval kellett összecsapnia. A 2022-ben Európa-bajnok Muszukajev régi önmagát idézően birkózott. Az első menetben többnyire távolról méregette ellenfelét, összekapaszkodást nem vállalt, leginkább arra figyelt, hogy ellenfele kísérleteit hatástalanítsa. Ezt a mérkőzésvezető közel másfél perc után unta meg és aktívabb küzdelemre figyelmeztette az FTC szabadfogásúját, aki erre azonnal lábra támadott és kivitte a szőnyegről ellenfelét (1-0). A szünetig aztán ismét a védekezésre koncentrált és hiába indított többször is remekül a kazah, Muszukajev a leglehetetlenebb helyzetekből is kifordult, kitáncolt, kitekeredett, így megőrizte minimális előnyét.

A pihenő alatt Muszukajev vélhetően úgy határozott, hogy előre felé is birkózni fog, mert a második menet eleje után rövid időn belül gyönyörű lábra támadással levitte riválisát (3-0), majd nem sokkal ezt követően újra kivette a lábát és mögé került (5-0). Oszpanov ekkor már reménytelen helyzetben volt, de nem adta fel, derekasan próbálkozott, ám támadásainak hatásfoka nem lett nagyobb később sem, sőt, Muszukajev egy kontrából újabb két ponttal növelte előnyét, és végül 7-0-s győzelmet aratott.

A magyar színekben Eb-ezüst- és -bronzérmes Bajcajevnek még Muszukajevénél is könnyebb dolga volt a litván Lukas Krasauskas ellen. A meccs kevesebb mint három percig tartott csupán, Bajcajev ugyanis előbb a második perc elején levitte és megpörgette ellenfelét (4-0), majd a szakasz hajrájában energikus lábra támadás után ismét mögé került és kétszer pörgetett, így 10-0-s technikai tussal győzött.

A hétfői versenynapon még további két magyar van versenyben: az első meccsén győztes Dollák Tamara (59 kg) és a bemutatkozásra még váró Bognár Erika (55 kg).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!