Birkózó-vb - Muszukajev tusolta az olimpiai bajnokot, Bajcajev kikapott Szadulajevtől

Sport, 2023.09.18

A szabadfogásúak 65 kilogrammos súlycsoportjában érdekelt Muszukajev Iszmail az olimpiai címvédő japán Otoguro Takuto elleni tusgyőzelemmel bejutott a negyeddöntőbe, a 97 kilóban szereplő Bajcajev Vlagyiszlav ugyanakkor kikapott az orosz Abdulrasid Szadulajevtől a belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság hétfői versenynapján.

A magyar színekben már két világbajnoki bronzérmet nyert, tavaly Európa-bajnok, Tokióban olimpiai ötödik Muszukajev gyakorlatilag a létező legnehezebb sorsolást kapta. A kazah Adil Oszpanov elleni nyitómeccse után ugyanis Otoguro várt rá, ráadásul az ágán van az orosz Samil Mamedov, illetve az irániak címvédője, Rahman Musza Amuzadhalili is.

Muszukajev Otogurót a 2019-es nur-szultáni vb bronzmeccsén legyőzte, de a tokiói játékokon az elődöntőben kikapott tőle.

Belgrádban mindketten jó formát mutattak korábbi meccsükön, így teljesen nyíltnak tűnt a csatájuk, amely egy kis pofozkodással kezdődött, amiből mindketten kivették a részüket, a bírók viszont csak Muszukajevet intették (0-1). Ezen az FTC klasszisa kissé felhúzhatta magát, mert - szokásával ellentétben - már az első percben lábra támadott és levitte a japánt (2-1), így átvette a vezetést. Az első menet folytatásban lenyugodtak, mindkét birkózó roppant óvatosan közeledett a másikhoz, alig kapaszkodtak, inkább csak távolról, biztos távolságból követték egymás mozgását.

A második három percben aztán gyorsan megélénkült a meccs és ismét Muszukajev villant, aki kevesebb mint egy perc elteltével hatalmas energiával indított páros lábratámadást, amiből kiemelte és nagy ívben a hátára vágta Otogurót, majd tusban tartotta őt, így lezárta a rangadót. A japán percekig ült a szőnyeg szélén és az orvosi stáb segítségével tudta csak összeszedni magát.

Néhány perccel Muszukajev parádézása után következett Bajcajev, akivel nem bánt kegyesebben a sors, mint 65 kilós csapattársával, ugyanis másodikra megkapta a sportág elmúlt évtizedének talán legnagyobb klasszisát, a kétszeres olimpiai bajnok Abdulrasid Szadulajevet. A semleges színekben szereplő dagesztáni klasszisról előzetesen nem lehetett tudni, milyen állapotban van, Oroszország ukrajnai háborúja miatt ugyanis gyakorlatilag a tokiói játékok óta nem indulhatott világversenyen.

Szadulajev ránézésre messze volt legjobb formájától, de szinte végig uralta a Bajcajev elleni csatát. Az első menetben passzivitásponttal került előnybe az orosz klasszis, majd még a szünet előtt lábratámadásból levitte riválisát, így félidőben 3-0-ra vezetett. A másodikban Bajcajev mindent megpróbált, de sokáig képtelen volt akciót végrehajtani, ráadásul passzivitás miatt nőtt is Szadulajev előnye. A meccs sima volt, úgy tűnt Szadulajev győzelmét nem veszélyezteti a magyar színekben Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes Bajcajev. Aztán kevesebb mint tíz másodperccel a vége előtt a magyar meg tudta lepni ellenfelét, mögé került (2-4), és billenteni próbált, de hiába volt ígéretes a második akciója, végül Szadulajev nem billent be 90 fokig, így ő jutott a nyolc közé.

Bajcajev még abban bízhat, hogy Szadulajev bejut a fináléba és ezzel vigaszágra segíti őt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!