Birkózó-vb - Orsós Sztálvira kiesett, két győzelem, egy vereség az első körös kötöttfogású mérleg

Sport, 2023.09.21

A nők 53 kilogrammos kategóriájában szereplő Orsós Sztálvira tussal elveszítette vigaszági mérkőzését, ezzel a magyar női csapat befejezte a szereplését a belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon, melynek csütörtöki napján a három magyar kötöttfogású közül Lévai Zoltán (77 kg) és Szilvássy Erik (82 kg) simán győzött, Vitek Dáriusz ugyanakkor kikapott a nyolcaddöntőbe jutásért.

A januártól magyar színekben szereplő, magyar felmenőkkel rendelkező, idén Európa-bajnoki második Orsós szerdán simán elveszítette második mérkőzését, ám azeri legyőzője, a kétszeres világbajnok Vanesza Kalidzinszkaja vigaszágra vitte őt. Ott egy meccset kellett volna hoznia e a bronzmérkőzésért, hogy az olimpiai kvóta kapujába kerüljön, ám azt a svéd Emma Malmgren ellen kellett volna megnyernie, akitől az áprilisi Eb-fináléban kikapott.

A "visszavágó" nem sikerült, a mérkőzés négy és fél percig tartott csupán és magyar szempontból roppant bosszantó módon zárult.

A meccs első menete óvatos, egyben akciómentes küzdelmet hozott, a szünetben Orsós passzivitásponttal vezetett 1-0-ra. A másodikban Malmgren aktívabbá vált, majd alig egy perc után levitte riválisát és mögé került (1-2). A nehéz helyzetre Orsós remekül reagált, szépen visszafogott és Malmgren fölé került (2-2), majd megpróbálta felfordítani és tusba szorítani, de a svéd erre macskaügyességgel kibújt a fogásából és ő fordította a hátára Orsós Sztálvirát, aki onnan nem menekülhetett.

"Mindkettejüknek fontos volt ez a meccs és szerintem Sztálvira kicsit túlizgulta, ezért hibázott egy nagyon egyszerűnek tűnő helyzetben. A svéd versenyző hajlékony, ő pedig túlságosan nagy erővel próbálta megtolni, ez egy technikai hiba volt, ezen a szinten pedig nem lehet ekkorát hibázni" - mondta a mérkőzést követően az MTI-nek Makszim Molonov szövetségi kapitány.

A vb kötöttfogású küzdelmei közben kifejezetten rosszul indultak magyar szempontból, ugyanis a nehézsúlyú Vitek Dáriusz lépett elsőként szőnyegre és kissé erőtlennek tűnő birkózással 2-1-re kikapott a litván Romas Fridrikastól, aki egyszer ki tudta őt tolni. A BHSE sportolója lentről és állásból sem tudott mit kezdeni ellenfelével, aki összességében magabiztos sikert aratott.

A javítás elsőként Szilvássy Erik feladata volt, aki az olimpia műsorán nem szereplő 82 kilogrammos mezőnyből a horvát Bozo Starcevicet kapta ellenfélnek. A csepeliek kötöttfogásúja már az első menetben is meggyőzőbb volt riválisánál, állásból egyértelműen irányított, ám amikor riválisát passzivitás miatt leküldette (1-0), akkor nem tudta kihasználni a parterhelyzetet. A másodikban így attól kellett tartani, hogy ő lesz a büntetett, de Szilvássy ezt nem várta meg, még a szakasz első percének végén egy válldobással négy pontot szerzett, 5-0-s előnyét pedig nagyon könnyedén őrizte meg a végéig.

A nap elején közel másfél órát kellett várni az első magyarra, majd hirtelen egymásba értek a magyar érdekeltségű összecsapások, így Szilvássy meccsének hajrájában egy másik szőnyegen már a tavalyi vb-ezüstérmes Lévai Zoltán (77 kg) is küzdött az indiai Gurpreet Singh-gel, pontosabban kis túlzással csak játszadozott vele.

A BHSE klasszisa ugyanis már az első percben is folyamatosan mozgatta ellenfelét, majd a második elején átfogta, kiemelte és leszaltózta (4-0), onnan pedig tusolta, így Szilvássyhoz hasonlóan készülhet a nyolcaddöntőre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!