Birkózó-vb - Remek magyar kezdés, Losonczi Dávid már a nyolc között

Sport, 2022.09.10

Nagyszerűen kezdődött magyar szempontból a belgrádi birkózó-világbajnokság, melynek az első napján érintett három magyar közül Losonczi Dávid már a negyeddöntőbe, míg Lévai Zoltán nyolcaddöntőbe jutott, Fritsch Róbert viszont egy győzelem után a 16 között kikapott.

A szerbiai világbajnokság szombaton délelőtt négy kötöttfogású súlycsoport előcsatározásaival indult el.

A pénteki sorsolás alapján a magyarok közül legkorábban a tavalyi Európa-bajnoki ezüstérmes, 77 kilós Lévai Zoltán kezdett, aki elmondása szerint már erőben is utolérte magát tavalyi szívizomgyulladása után.

A BHSE sportolójának rögtön a 32 közé jutásért rendezett első meccsén szüksége is volt minden erejére, ugyanis az örmények budapesti Eb-győztesével, Malhasz Amojannal kellett megküzdenie. Az örmény tavaly egy súllyal lejjebb vb-t nyert és Belgrádban kiválóan kezdett Lévai ellen, akit az első menet közepén passzivitásért leküldtek (0-1), onnan pedig az örmény pörgetett és 3-0-ra elhúzott. A második menetben aztán Lévai Zoltán tempót váltott, így Amojant intették (1-3), parterből pedig a magyar birkózó szépen kiemelte (3-3), majd később elért akciója miatti előnyét a végéig sikerült megőriznie.

A nyolcaddöntőért a georgiai Iuri Lomadze várt Lévaira, aki 2020-ban 72 kilóban nyert kontinensbajnoki ezüstöt, ám ezúttal nem volt esélye a magyar ellen. A 26 éves Lévai az első menetet ugyan 1-0-s hátránnyal zárta, a másodikban azonban szép akciósorozattal 4-1-re fordított, és összességében magabiztosan jutott tovább.

A 87 kilós Losonczi Dávid első felnőtt világversenyén szerepel, ám megilletődöttségnek eddig nyomát sem lehetett felfedezni rajta. Az ESMTK tehetsége a 32 között a román Nicu Samuel Ojogot, a nyolcaddöntőben pedig a dél-koreai Kim Dzsin Hjokot is látványos birkózással, szemre könnyedén múlta felül. Nyitómeccsén riválisát másfél perc után leküldték, majd Losonczi kétszer pörgetett (5-0), s ezzel gyakorlatilag eldöntötte a meccset. Ojog utólag legalább elmondhatta, hogy végig birkózta a magyar elleni mérkőzését, Kim Dzsin Hjok viszont nem volt ilyen szerencsés. Losonczi változatos akciókkal már a szünetre 6-0-s előnyt harcolt ki, majd a második szakasz elején lecsavarta riválisát, és 10-0-s technikai tussal győzött.

A 72 kilós Fritsch Róbert az idei, budapesti Eb-n fantasztikus menetelés végén aranyérmet nyert, s a vb-t is jól kezdte, a 32 között ugyanis az amerikai Benjamin Peaket magabiztosan, 3-1-re verte úgy, hogy a második menetben 1-0-s hátrányból fordított.

A nyolcaddöntőben aztán a szerbek honosított klasszisával, Ali Arsalannal nem bírt. Fritsch az iráni születésű riválist Budapesten le tudta győzni, ezúttal viszont Arsalan jobb volt nála. Az első menetben a magyar nem tudott élni riválisa intésével (1-0), lentről Arsalan kiszabadult a fejlefogásból, majd a második három perc elején kiléptette ellenfelét, később pedig egy szép derékra támadás után pörgette és 6-1-re elhúzott. Fritsch Róbert egy karberántás utáni mögékerüléssel ugyan 6-3-ra zárkózott, de Arsalan egy visszafogással (7-3) lezárta az összecsapás érdemi részét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!