Birkózó-vb - Torba a nyolcaddöntőben nyert, Váncza a selejtezőben kikapott

Sport, 2021.10.09

A kötöttfogásúak 63 kilogrammos kategóriájában szereplő Torba Erik sima győzelemmel mutatkozott be, míg a 67 kilóban Váncza István a selejtezőben kikapott az oslói birkózó-világbajnokság szombati versenynapján.

A vb utolsó előtti napján a 63, a 67 és a 87 kilósok versenye is megkezdődött, mindhárom kategóriában magyar szereplővel. Közülük elsőként az U23-as Európa-bajnok Vánczának kellett szőnyegre lépnie a legjobb 16 közé kerülésért.

Az FTC birkózója nem volt szerencsés a sorsoláson, ugyanis elsőre a tavalyi Eb-n ezüstérmes orosz Nazir Abdullajevvel kellett megküzdenie. A mérkőzést aktívan indította Váncza, és ezt a bírók is értékelték, mert másfél perc után az orosz kapta az intést (1-0), a parterhelyzetet viszont a magyar nem tudta kihasználni, majd kevéssel később egy biztató válldobási kísérletét riválisa megkontrázta, mögé került (1-2) és fordított. Váncza hátránya ráadásul két pontra nőtt, miután videózást követően elutasították a Módos Péter szövetségi kapitány által kért challenge-et (1-3).

A második szakaszban Váncza István mindent megtett a felzárkózásért, ám egy perc után őt intették (1-4), jó védekezése pedig csak annyit jelentett, hogy nem nőtt tovább a különbség. A zárásig nagyot küzdött a magyar birkózó, de az orosz biztosan megőrizte előnyét.

Rögtön Váncza meccse után következett a 2019-es Európa-játékokon második, BHSE-s Torba Erik, aki márciusban csak kevéssel maradt le a tokiói olimpiai kvótáról a 60 kilósok között. Ezúttal 63-ban indult, és rögtön a nyolcaddöntőben kezdett, melyben a nagyon kellemetlen ellenfélnek bizonyuló egyiptomi Mosztafa Hasszan Abdelaal Mohamedet győzte le technikai tussal.

A találkozó első másfél percében az afrikai birkózó folyamatosan ki tudta venni riválisa bal kezét, akinek nagyot kellett küzdenie azért, hogy ne csináljon rajta pontot az egyiptomi. A védekezés sikerült, de az intést passzivitásért megkapta Torba (0-1), így le kellett hasalnia parterhelyzetbe. Onnan viszont nem az egyiptomi, hanem ő tudott pontokat csinálni, mivel gyorsan kiszabadult Mohamed fogásából, felállt és azonnal mögé került (2-1), majd háromszor bebillentette (7-1). Még fél perc volt hátra az első szakaszból, amikor felállították a feleket, és az egyiptomi rögtön Torba bal kezét ragadta meg és dobni próbált, de a magyar jól koncentrált, kiszabadult a szorításból, és azonnal mögé került (9-1), majd billentett (11-1) és lezárta a meccset. Mivel a technikai tushoz ebben a fogásnemben nyolc pont különbség kell, a billentés már csak ráadásnak számított, ahogy az egyiptomiak rossz challenge-éért kapott újabb egy pont is (12-1).

Torba az eldöntőbe kerülésért a román Mihai Radu Mihuttal küzd majd meg. Váncza István még a vigaszági folytatásban reménykedhet, míg a 87 kilóban szereplő Takács István később kezd a nyolcaddöntőben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!