Birkózó-vb - Torba Erik és Takács István is bronzéremért küzdhet

Sport, 2021.10.09

A kötöttfogásúak 63 kilogrammos kategóriájában szereplő Torba Erik és a 87 kilóban szereplő Takács István is elveszítette elődöntőjét, így egyformán a bronzéremért léphetnek szőnyegre vasárnap, az oslói birkózó-világbajnokság zárónapján.

A BHSE két kiválósága közül előbb a 2019-es Európa-játékokon második Torba mérkőzött meg a georgiai Leri Abuladzéval.

Az egy-egy simán és nehezen kivívott sikerrel elődöntős 25 éves magyar meccsének elején az idei Európa-bajnokságon bronzérmes georgiai kötöttfogású volt a meggyőzőbb, ő irányított állásból, a bírók pedig ennek megfelelően Torbát intették az első szakasz közepén (0-1). A magyarnak le kellett hasalnia a szőnyegre Abuladze pedig felülről szépen összefogta és kétszer is meg tudta pörgetni (0-5). Az öt pont tetemes hátránynak tűnt, Torba Eriknek pedig nem maradt más választása, mennie kellett előre.

A második menetben a 25 éves magyar birkózó nagy erőbedobással küzdött és sikerült megintetnie ellenfelét(1-5), de lentről nem tudott akciót csinálni, pörgetéséről Abuladze lefordult, így Torba helyzete az utolsó percre kilátástalanná vált. Ennek ellenére az utolsó másodpercekig küzdött, ám akciót nem tudott csinálni, a végén pedig még a georgiai a hátára ugrott, így végül 7-1-re győzött.

Nem sokkal utána érkezett a szőnyeghez a mindössze 21 éves junior világ- és Európa-bajnok Takács István, aki nagyszerű meccset vívott a tokiói olimpikon fehérorosz Kiril Maszkeviccsel. Az első másfél percben a felek a szőnyeg közepén küzdöttek állásból, melyben valamivel a fehérorosz volt a meggyőzőbb, így a magyart intették (0-1). Maszkevics ezek után alaposan ráijesztett a magyar táborra, ugyanis rövid előkészítés után kiemelte Takácsot és nagy ívben, öt pontért eldobta (0-6). A fehérorosz ezután megpróbálta lezárni a meccset és újra bemutatni ugyanazt az akciót, ám ekkor a magyar kötöttfogású birkózó gyönyörűen lejött a dobásról és a hátára érkezett riválisa fölé került. Az eseménysor után Maszkevicsnek ítéltek egy pontot, Módos Péter szövetségi kapitány azonban challenge-et kért, a videózás után pedig Takács kapott két pontot és 6-2-re felzárkózott. Ezt követően ráadásul állásból egy szép karberántás után ki is léptette riválisát a szőnyegről (3-6), így a szünetre belátható távolságon belülre küzdötte magát vissza.

A második szakasz elején Takács István nagyon energikus volt, így az ellenfél meg is kapta intését (4-6), majd lentről a magyar emelni próbált, de Maszkevics ebből visszatámadott, lecsavarta őt, viszont a BHSE sportolója ismét fölé tudott kerülni. A bírák a jelentsor közben csakúgy szórták a pontokat, s az eredményjelzőn 8-8 állt, viszont a fehéroroszok videózást kértek, melynek végén mindkét fél két-két pontot kapott, azaz az utolsó alig egy perc 8-6-os fehérorosz vezetéssel indult. Az idő fogyott, Takácsot pedig Módos Péter és edző-édesapja, Takács Ferenc is hajtotta előre, ám nem járt sikerrel, sőt egy dobási kísérletét jó érzékkel megkontrázta a fehérorosz birkózó, aki a hátára került riválisát (6-12) betusolta.

Torba Erik és az első felnőtt világversenyén szereplő Takács István vasárnap egyformán a bronzéremért léphet majd szőnyegre a vigaszágról érkező riválissal. Vasárnap mindhárom szombaton bemutatkozó magyar szőnyegre lép majd a norvég fővárosban, miután a 67 kilósok selejtezőjében alulmaradt Váncza István orosz legyőzője fináléba jutott és vigaszágra segítette őt.

Szombaton a 18 órakor indult helyosztós műsorban pedig még az olimpiai ötödik Szőke Alex az iráni Mohammadhadi Abdollah Saravival mérkőzik meg a 97 kilogrammos kategória döntőjében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!