Birkózó-vb - Váncza lemaradt a bronzmérkőzésről és a kvótáról

Sport, 2023.09.24

A kötöttfogásúak 67 kilogrammos kategóriájában szereplő Váncza István második vigaszági mérkőzésén veszített, így nem vívhat meg a bronzéremért és az ötkarikás kvótáért a belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság zárónapján.

Az FTC Európa-bajnoki ezüstérmese szombaton két sima győzelem után a nyolcaddöntőben kikapott az azeriek tavalyi vb-bronzérmesétől, Hasrat Jafarovtól, aki később döntőbe jutott, így Váncza vigaszágra került.

A vasárnap késő délutáni programban a magyar sportolónak két mérkőzést kellett volna nyernie a bronzcsatához vezető úton. Ezek közül az első meccs semmiféle problémát nem okozott neki, a mexikói Edsson Rafael Olmos Guiterrez ugyanis két percig sem bírta ellene.

Váncza az első másfél percben kevés energiát belefektetve is magabiztos volt állásból, majd lentről előbb pörgetett (3-0), aztán állásból nagy ívben eldobta ellenfelét (7-0), a szőnyegre érve pedig ismét emelt és dobott, ezzel 9-0-s technikai tussal lezárta az összecsapást.

A folytatásban egy igazi nagyágyú, az irániak olimpiai címvédője, Mohammadreza Geraej következett, aki szombaton gyengén birkózott, a botrányos nyolcaddöntőjéből vitatható módon jutott tovább, a következő körben pedig alig két perc alatt kikapott Jafarovtól. Geraej vasárnap reggel a mérlegelés utolsó pillanataiban tudott csak bemérni, és a belgrádi formáját látva lehetett bízni benne, hogy Váncza "le tudja hajtani őt."

A mérkőzés nem kezdődött nagy iramban, de állásból Váncza volt valamivel meggyőzőbb, majd 50 másodperc elteltével egy gyönyörű válldobással 4-0-s előnybe került. Geraej ezután sem váltott, továbbra is a magyar kezdeményezett inkább, de amikor a mérkőzésvezető emelte a kezét, hogy Geraejt passzivitásért figyelmeztesse, az iráni klasszis rogyasztásból hátára döntötte ellenfelét (4-4), majd megpörgette (4-6). Az akciók sorának ezzel még nem volt vége, a ferencvárosi birkózó ugyanis szépen kontrázott és mögé került (5-6), onnan viszont nem tudta továbbvinni a támadását, így minimális hátrányban állt fel a folytatáshoz.

Az első szakaszban már gyakorlatilag semmi sem történt, a másodikban pedig sokáig egyenlő erők meddő küzdelme zajlott a szőnyegen, majd kevesebb mint egy perccel a vége előtt Váncza fokozta az iramot és kisvártatva le is döntötte az iránit a hátára, a bírók azonban lábhasználat miatt nem adtak neki pontot. Ez mint utóbb kiderült gyakorlatilag az utolsó esélye volt Váncza Istvánnak, Geraej ugyanis innentől már jól védekezett és megtartotta minimális előnyét.

Ezzel eldőlt, hogy a magyar küldöttség három éremmel és két olimpiai kvótával zárja a világbajnokságot. Korábban a szabadfogásúak 65 kilogrammos kategóriájában aranyérmes Muszukajev Iszmail és a szombaton a kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájának döntőjébe jutott Losonczi Dávid szerzett indulási jogot a játékokra, míg Fritsch Róbert ezüstérmet nyert az olimpia műsorán nem szereplő kötöttfogású 72 kilóban.

Losonczi Dávid 19.30 körül lép szőnyegre a török Ali Cengiz elleni fináléban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!