Birkózó-vb - Váncza, Losonczi és Kecskeméti is győzelemmel kezdett

Sport, 2023.09.23

Jól kezdődött magyar szempontból az utolsó előtti versenynap  a belgrádi birkózó-világbajnokságon, melyen a kötöttfogásúak 67 kilogrammos kategóriájában szereplő Váncza István, a 87 kg-ban érdekelt Losonczi Dávid, valamint a 63 kg-ban induló Kecskeméti Krisztián is megnyerte első mérkőzését.

A délelőtti program rajtja után közel egy órát kellett várni az első magyar szőnyegre lépőre, majd két perccel később a B, a C és a D szőnyegen is magyar birkózó mérkőzése zajlott.

Elsőként a tavaly Európa-bajnoki ezüstérmes Váncza Istvánt szólították a chilei Nestor Almanza Truyol ellen, aki végig nagyon bátran és keményen birkózott, igaz, így sem volt esélye a lényegesen nagyobb tudású riválisával szemben.

A meccs elején a megszokott meddő állóbirkózás zajlott a szőnyegen, majd a chileit küldték le passzivitásért (1-0), Váncza pedig lentről kiemelte és nagy ívben eldobta (5-0). A hátrányban Truyol igyekezett akciót csinálni, többször karberántást indított, Vánczának pedig nagyon kellett figyelnie, hogy ellenfele ne tudja őt meglepni.

A második szakaszban az FTC sportolója nagy előnye birtokában már nem kockáztatott, igaz, egyszer így is kiléptette a chileit (6-0), akit vitt előre a hév és egy alkalommal véletlenül belefejelt Váncza fejébe, ami után a magyar szemöldöke kicsit felszakadt. Ezt leszámítva nem okozott neki komoly gondot Truyol és könnyed sikerrel jutott tovább.

Váncza még az első menetben járt, amikor Losonczi Dávid és Kecskeméti Krisztián is megkezdte mérkőzését.

A tavalyi vb-n bronzérmes Losonczi a kirgiz Azat Szaldinovval csapott össze a nyolcaddöntőbe jutásért. Az ESMTK klasszisa önmagához mérten visszafogottan kezdett, nem diktált óriási iramot, de így is egyértelműen ő irányított, ezért riválisát másfél perc után leküldték (1-0), onnan pedig a magyar kötöttfogású kétszer megpörgette. Az első menet folytatásában is Losonczi volt a meggyőzőbb, kézben tartotta a meccset, a szünet előtt pedig egy kitolást indított, ami nem volt sikeres, mégis 6-0-ra növelte vele az előnyét, miután riválisa videózást kért, azt reklamálva, hogy Losonczi kilépett. A zsűri azonban elutasította a challenge-et.

A második három percre már nem sok kérdés maradt, állásból Szaldinovnak esélye sem volt, ráadásul leküldetni sem tudta Losonczi Dávidot, aki a szakasz közepén egy lendületes akcióval a szőnyegen kívülre tette őt (8-0) és ezzel technikai tussal lezárta a mérkőzést.

Az olimpia műsorán nem szereplő 63 kg-ban Kecskeméti a német Etienne Kinsingerrel meccselt a nyolcaddöntőért. A találkozó első menete a német elképzelései szerint alakult, ugyanis le tudta küldetni ellenfelét (0-1), majd sikeres pörgetéssel 3-0-ra elhúzott.

A magyar sportoló már a harmadik percben iramot váltott, majd a második menet elején is lendületesen birkózott, így visszakapta a lenti lehetőséget (1-3). A parterhelyzetből a német egy ideig jól védekezett, Kecskeméti azonban össze tudta fogni, majd megemelte és két pontért eldobta (3-3), amivel már ő volt előnyösebb helyzetben. A hajrában Kecskemétinek arra kellett csak figyelnie, hogy a német ne csináljon rajta akciót, s az egyre fáradó rivális ellen jól megoldotta feladatát, ezzel ő is továbbjutott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!