Birkózó-vb - Vitek és Szél tussal győzött, Kecskeméti technikai tussal kikapott

Sport, 2022.09.12

A kötöttfogásúak 130 kilogrammos kategóriájában szereplő Vitek Dáriusz, valamint a nők 62 kilós kategóriájában érdekelt Szél Anna egyaránt dél-koreai rivális elleni tusgyőzelemmel mutatkozott be hétfőn a belgrádi birkózó-világbajnokságon, melyen Kecskeméti Krisztián (60 kg) technikai tussal elveszítette második mérkőzését.

A tavaszi budapesti Európa-bajnokságon ezüstérmes Vitek egyértelmű esélyesként lépett szőnyegre Kim Min Szeok ellen és a magyar nehézsúlyúnak kiváló birkózással sikerült érvényesíteni a papírformát.

Az első másfél perc meddő állóharcát követően az ázsiai sportolót küldték le (1-0) a bírók, s ugyan Vitek parterhelyzetből nem tudott akciót végrehajtani, de állásból még a szünet előtt megvillant és rogyasztásból négy pontért megdobta ellenfelét (5-0). Előnye ezzel megnyugtatóvá vált, a második menetben pedig ennek őrzésére törekedett, majd amikor alig egy perccel a vége előtt riválisa indított, szépen megkontrázta a támadást és tusba szorította Kimet, így bejutott a nyolcaddöntőbe.

Vitek meccse után egyszerre szólították szőnyegre Szél Annát és Kecskeméti Krisztiánt. Előbbi a szintén dél-koreai Li Han Bittel csapott össze a nyolcaddöntőért és egészen remek teljesítménnyel jutott tovább. A meccs elején az ázsiai birkózó igyekezett akciót kezdeményezni, ám Szél jól védekezett, sőt, egy perccel a kezdés után egy szép visszafogásból bebillentette ellenfelét és 2-0-s előnybe került. A szünetig Li folyamatosan támadott, ám riválisa jó érzékkel hatástalanította indításait, majd a szünet után gyorsan Szél Anna támadt lábra és nemcsak levitte ellenfelét (4-0), hanem tusba is szorította, így alig négy perc alatt megnyerte bemutatkozó találkozóját.

Szél sikere pillanatában Kecskeméti már nem volt szőnyegen, mivel addigra az első kiemelt, kétszeres vb-ezüstérmes kirgiz Zsolaman Sarsenbekov technikai tussal legyőzte őt.

A Cegléd-KIMBA 23 éves sportolója a 32 között szép sikerrel kezdett, a folytatásban azonban nem volt esélye. Sarsenbekov fél perc után egy csípődobással a hátára vágta (0-4), majd egy perccel később újabb négypontos akciót mutatott be rajta és 8-0-val lezárta az összecsapást.

Kecskeméti számára még nem feltétlenül ért véget a vb, a keddi vigaszágra kerülésre még van esélye, amihez az kell, hogy a kirgiz klasszis bejusson a fináléba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!