Bolgár-magyar - Kétgólos győzelemmel egy meccsre az Eb-részvételtől

Sport, 2020.10.09

A magyar labdarúgó-válogatott 3-1-re győzött Bulgária vendégeként az Európa-bajnoki pótselejtező csütörtöki elődöntőjében, így már csak egy mérkőzést kell nyernie az Eb-részvételért.

Marco Rossi szövetségi kapitány a hiányzó Szoboszlai Dominiket a DAC-ban futballozó Kalmár Zsolttal pótolta, aki a 17. percben szögletből adott gólpasszt Willi Orbánnak, majd a 47. percben szabadrúgásból talált be. A meccset a csereként beálló Nikolics Nemanja fejesgólja döntötte el a 75. percben, a végeredményt Georgij Jomov állította be a hajrában. A találkozón Nego Loic becserélésével újoncot is avatott az olasz szakvezető.

A magyarok 45 év után győzték le ismét a bolgár csapatot, idegenben pedig 63 esztendő után sikerült felülmúlniuk.

A nemzeti együttes november 12-én a Puskás Arénában Izlandot fogadja az Eb-részvételért, de előtte most vasárnap előbb Belgrádban Szerbia, majd jövő szerdán Moszkvában Oroszország vendége lesz a Nemzetek Ligájában.


Eb-pótselejtező, A divízió, elődöntő:
Bulgária-Magyarország 1-3 (0-1)
-------------------------------
Szófia, 2000 néző, v.: Szymon Marciniak (lengyel)

gólszerzők: Jomov (89.), illetve Orbán (17.), Kalmár (47.), Nikolics (75.)

sárga lap: Lang (55.), Gazdag (88.)


Bulgária:

---------
Ilijev - Cicinho, Terzijev, Bozsikov, Nedjalkov - Karabeljov, Malinov - Karagaren (Deszpodov, 58.), Nedelev, Ivanov (Jomov, 31.) - Krajev (Jankov, 80.)


Magyarország:

-------------
Gulácsi - Lang, Orbán, Szalai A. - Fiola (Botka, 82.), Sigér, Nagy (Gazdag, 82.), Holender (Nego, 70.) - Kalmár (Hangya, 70.) - Szalai Á., Sallai (Nikolics, 59.)


I. félidő:

----------

17. perc: Kalmár bal oldali szögletét követően az ötös vonalára berobbanó Orbán testéről vágódott a labda a kapu jobb oldalába (0-1).


II. félidő:

-----------

47. perc: Kalmár a jobb oldalon nagyjából 30 méterről végzett el szabadrúgást, lövése megpattant a sorfalon, a labda pedig a rövid alsó sarokba vágódott (0-2).

75. perc: Hangya első bal oldali beadását még blokkolták a hazai védők, másodikra viszont pontosan Nikolicshoz ívelt, aki hat méterről a kapu bal oldalába fejelt (0-3).

89. perc: egy jobb oldalról érkező kiugratás után Jomov a csereként beállt Botka mellől 14 méterről kilőtte a bal alsó sarkot (1-3).


Mindkét csapat kissé idegesen kezdett, ami elsősorban a pontatlan passzokban nyilvánult meg. Néhány perc elteltével inkább már az óvatosság jellemezte a két gárda játékát, így az első negyedórában nem alakult ki helyzet. A magyarok viszont az első adandó alkalommal betaláltak egy szögletet követően. Hátrányban azonnal felpörgették a tempót a hazaiak, ennek eredményeként egy perccel később Gulácsinak kellett védenie a keresztléc alá tartó lövést. Bár a bolgárok tartósan nem tudtak nyomást gyakorolni, de időről időre így is voltak komoly lehetőségeik, Gulácsi több ízben bravúrral hárított. A magyarok kissé kényelmesen futballoztak előnyben, így esélyük sem volt újabb gólszerzésre a szünetig.

A folytatás álomszerűen indult, mivel a Szoboszlait helyettesítő Kalmár megpattanó szabadrúgásával, ha szerencsésen is, de sikerült megduplázni az előnyt. Az újabb bekapott gól letörte a bolgár együttes lelkesedését, így ekkor vezetett néhány ígéretes akciót a magyar csapat. A mezőny- és mentális fölény viszont nem tartott sokáig, mert az 55. percben a játékvezető büntetőt adott a bolgároknak, azonban a videobíró elemzése után szabadrúgásra módosította ítéletét, mivel Lang Ádám még a 16-oson kívül szabálytalankodott. Bár Krajev lövése fölé szállt, a bolgárok mégis visszavették a mérkőzés irányítását, de ebben a periódusban fölényük inkább csak meddő volt. A találkozót a csereként beállt Nikolics fejesgólja döntötte el végleg. Háromgólos hátrányban is próbálkoztak a bolgárok, de már nem volt igazán lelkesedésük és lendületük sem, a magyarok ekkor már magabiztosan és szervezetten védekeztek, végül a hajrában a szépítés sikerült a hazaiaknak.

"Egyrészt nagyon boldog vagyok, mert sikerült továbbjutnunk, és természetesen nagyon örülök a győzelemnek. Másrészt azonban nem örülök annak, hogy milyen stílusban futballoztunk. Őszintén el kell ismerni, hogy a bolgárok jobban játszottak a mérkőzés egyes periódusaiban, mi viszont szerencsések voltunk, ennek köszönhetően nyertünk. Ez az első alkalom mióta szövetségi kapitány vagyok, hogy gyenge játékkal jó eredményt értünk el, ez talán annak köszönhető, hogy a fiúk keményen küzdöttek a sikerért" - mondta kritikusan a találkozót követő sajtótájékoztatón Marco Rossi, aki szerint a rosszabb játék okai közé tartozott, hogy nem sikerült betartani a megbeszélt taktikát, illetve a mérkőzés tétje több játékosát is nyomta.

Az olasz szakvezető szerint csapatából a kapus Gulácsi Péter nyújtotta a legjobb teljesítményt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!