Bundaügy - Pénzbüntetésre ítéltek két volt labdarúgót

Sport, 2019.12.03

A Központi Nyomozó Főügyészség fellebbezésének eredményeként kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette miatt a Fővárosi Törvényszék pénzbüntetésre ítélte azt a két volt labdarúgót, akikkel szemben korábban elévülés miatt megszüntették a büntetőeljárást.

A Fővárosi Törvényszék 2016. április 7-én hozott ítéletében a két vádlottal szemben indult büntetőeljárást elévülés miatt megszüntette, mivel álláspontja szerint nem volt megállapítható, hogy a vesztegetést kötelességük megszegésével követték volna el.

Az ítélettel szemben a vádképviseletet ellátó ügyész fellebbezést jelentett be, amelynek eredményeként a Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet 2017. július 14-én a két vádlott tekintetében hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására utasította.

A megismételt elsőfokú eljárásban a Fővárosi Törvényszék a 2019. november 29-én kihirdetett ítéletével az ügyészség álláspontjával egyezően megállapította, hogy a vádlottak a 2008. november 9-én rendezett Siófok-ZTE élvonalbeli labdarúgó-mérkőzésen "kenőpénz ellenében a meccs végeredményét a pályán játszva befolyásolták", ezzel a kötelességüket megszegték.

A gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettének büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ezért a két vádlott cselekményének büntethetősége nem évült el. Az elsőfokú bíróság a két vádlott bűnösségét a minősített korrupciós bűncselekményben megállapította, őket 300 napi tétel, napi tételenként 1000 forint, összesen 300 000 forint pénzbüntetésre ítélte, valamint velük szemben fejenként 2 643 300 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítéletet a vádképviseletet ellátó ügyész mindkét vádlott tekintetében tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik a jogorvoslati nyilatkozataik megtételére három munkanapot tartottak fenn - tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség kedden az MTI-t.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!