Cselgáncs Mesterek Kupája - Huszonkét versenyző a magyar csapatban

Sport, 2023.07.15

Huszonkét dzsúdós képviseli majd a magyar színeket a Papp László Sportarénában augusztus 4-6-án sorra kerülő cselgáncs Mesterek Kupáján, amely az idei legtöbb pontot adó olimpiai kvalifikációs verseny lesz.

A judoinfo.hu szaklap szombati anyagában emlékeztet, hogy a World Masters kifejezetten a világranglista legjobbjai számára rendezett esemény, amelyre minden súlycsoportból a legjobb 36 versenyző kap meghívást.

A hazaiak közül nyolcan harcolták ki "alanyi jogon" az indulási lehetőséget, Pupp Réka (6. a világranglistán), Tóth Krisztián (7.), Özbas Szofi (7.), Ungvári Attila (10.), Sipőcz Richárd (20.), Vég Zsombor (24.), Sáfrány Péter (28.) és Gercsák Szabina (32.) indulásáról a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) szakmai bizottságának nem kellett döntenie.

A magyar szövetség azonban rendezőként súlycsoportonként két versenyzőt indíthat, s Tóth László MJSZ-elnök kérésének megfelelően a technikai igazgató, a két szövetségi kapitány és a két junior keretedző a fennmaradó helyeket jó formában lévő versenyzőkkel töltötte fel. A csapathirdetés alapján két női súlycsoport kivételével minden kategóriában lesz magyar induló.

A magyar csapat:

férfiak:
60 kg: Feczkó Csanád (Nippon Sport JC), Andrási Márton (Mogyi-Bajai JC)
66 kg: Pongrácz Bence (VSD), Szeredás Botond (Nippon Sport JC)
73 kg: Szegedi Dániel (Budaörsi SC), Szabó Áron (Ippon Judo Tatabánya)
81 kg: Ungvári Attila (Győri AC), Demeter Marcell (MTK Budapest)
90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Sáfrány Péter (Miskolci VSC)
100 kg: Vég Zsombor (Ceglédi VSE), Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE)
+100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE), Cherkasov Mikhail (Győri AC)

nők:
48 kg: Kőszegi Rebeka (BHSE)
52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE), Keller Rebeka (Ippon Judo Tatabánya)
57 kg: Szász Hanna (Siklós SE)
63 kg: Özbas Szofi (BHSE), Varga Brigitta (MTK Budapest)
70 kg: Gercsák Szabina (Atomerőmű SE), Czerlau Jennifer (Miskolci VSC)


A Mesterek Kupáját 2010-ben hívták életre, azóta két kivétellel minden esztendőben megrendezték. Kezdetben minden súlycsoportban a világranglista legjobb 16 dzsúdósa kapott rá meghívást, 2019 óta azonban már a súlykategóriák legjobb 36 sportolója, valamint minden súlycsoportban a házigazda két képviselője is tatamira léphet.

A sportágban kétéves versenysorozat során lehet kiharcolni az olimpiai indulás jogát, az első esztendő eredményei ötven százalékban, a másodiké száz százalékban számítanak. Így fordulhat elő, hogy idén a budapesti Mesterek Kupája több kvalifikációs pontot ad, mint a májusi világbajnokság, amelyre még a kétéves ciklus első évében került sor. Már maga a részvétel is sokat ér, ezért az indulásnál rögtön kétszáz világranglistapontot kap minden jelenlévő, a pontozás pedig megközelíti a világbajnokságét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!